Den ultimative guide til energibesparende belysning

Vi bruger det alle hver dag, men måske uden at tænke så meget over det – vores belysning. Hvordan vi vælger at lyse vores rum op, kan have en stor betydning for energiforbruget og dermed elregningen.

Med teknologiske fremskridt, især inden for LED teknologi, har vi nu mulighed for at vælge belysningsløsninger, der er både er mere energieffektive end tidligere og giver besparelser, men også tilbyder flere muligheder for lysstyring og længere levetid.

Den ultimative guide til energibesparende belysning_fremhævet billede

Lær mere om energieffektiv belysning

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i verdenen af energieffektiv belysning. Vi kigger nærmere på LED belysning og ser på fordelene frem for traditionelle lyskilder som halogenpærer og glødepærer.

Hvis ikke du allerede har skiftet de traditionelle elpærer ud, kan du også læse mere om, hvordan du kan gribe processen an her. Derudover giver vi en række gode råd til, hvordan du kan optimere dine energibesparelser yderligere med belysningsløsninger og adfærdsændringer.

Lidt om forfatteren:
Picture of Martin Mikkelsen
Martin Mikkelsen
Martin er Sales and Purchase Manager hos Antidark og har mange års erfaring i branchen. Han har stor ekspertise indenfor alt der omhandler belysning, og er især skarp på den tekniske del.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Hvad er LED belysning?

Når vi taler om at oplyse vores hjem, kontorer eller offentlige rum, er LED pæren blevet et populært valg. Men hvad er LED belysning egentlig?

LED står for ‘Light Emitting Diode’. Det vil sige en lysdiode. I modsætning til den gammeldags glødepære, som bruger en opvarmet metaltråd til at skabe lys, fungerer en LED pære på en anden måde. Tænk på en LED pære som en form for omvendt solcelle. Mens solceller omdanner lys til elektrisk energi, transformerer LED elektrisk energi til lys ved at lede strømmen gennem en halvlederdiode.

Der findes både løse LED pærer, og lamper med integreret LED.

Siden 2012 har produktion og distribution af glødelamper været forbudt i EU (*1). Og i 2018 kom der igen nye EU-regler på området, og derfor er de fleste halogenpærer nu også ved at blive udfaset (*2).

Det betyder, at hvis du stadig bruger gamle glødepærer, vil du på et tidspunkt skulle skifte til en alternativ lyskilde som f.eks. LED.

Og der er faktisk flere fordele ved at erstatte glødepærer med LED allerede nu.

Hvad er glødepærer, halogenpærer, lysstofrør og sparepærer?

For at forstå, hvorfor LED belysning er blevet eftertragtet, starter vi med en kort gennemgang af andre typer af elpærer.

Glødepærer

har været standarden i mange år. De producerer lys ved at opvarme en metaltråd indtil den gløder. Problemet med pærerne er, at det meste af energien går til varme snarere end lys, hvilket gør dem ineffektive sammenlignet med moderne alternativer.

Lysstofrør

De lange, slanke lysrør, der giver meget lys, og som oftest ses i kontorer. De er bedre end glødepærer, når det kommer til energiudnyttelse, men indeholder kviksølv, som kan sundhedsskadeligt, hvis de går i stykker (*3).

Halogenpærer

er en forbedret version af den traditionelle glødepære. De indeholder en tungstentråd omgivet af halogengas, som øger lysudbyttet og forlænger pærens levetid. Selvom de har bedre effektivitet end almindelige glødepærer, kan de ikke matche LED når det kommer til effektivitet og levetid (*3).

Sparepære

Sparepærer kan betragtes som en miniudgave af traditionelle lysstofrør, hvor de samme grundlæggende principper for belysnings teknologi anvendes. Strømforbruget ved sparepærer er lavere end traditionelle lyspærer, hvilket gjorde dem til manges foretrukne valg, før LED pæren blev mere udbredt.

Fordele ved LED pærer og lamper med integreret LED

EASY 3F sort på globalskinne

Lavere energiforbrug sammenlignet med traditionelle lyskilder

Mens glødepæren omdanner omkring 90% af dens energi til varme og kun 10% til lys, er LED pæren designet til at være langt mere effektiv og bruger betydeligt mindre energi for at producere samme mængde lys.

F.eks. kan en LED-pære på 6 watt producere omkring 800 lumen lysstyrke, hvilket svarer til lysudbyttet fra en traditionel 60-watt glødepære/halogenpærer (*3).

Denne effektivitet kan ses på din elregning, hvor LED belysning kan reducere forbruget betydeligt. Dette gør dem til et ideelt valg for både miljøbevidste forbrugere og dem, der ønsker at spare penge på deres energiomkostninger.

Længere levetid og dens økonomiske fordele

En af andre gode egenskaber ved LED-pærer og lamper med integreret LED er den lange levetid. Mens en standard glødepære og halogenpære typisk holder omkring 1.000 timer, kan en LED-pære holde alt mellem 10.000 og 25.000 timer (*3).

Hos ANTIDARK har de fleste af vores lamper med integreret LED en levetid på 50.000 timer.

Udover at du sparer penge på din elregning med LED, grundet et lavere energiforbrug, kan du altså også reducere omkostninger og besværet ved løbende udskiftning. Over tid kan denne besparelse i både købspris på nye pærer og strøm være betydelige, hvilket gør LED-belysning til en økonomisk god investering.

Køber du en lampe med integreret LED, er de fleste af vores lamper desuden designet til, at driveren kan udskiftes efter endt levetid. Du behøver derfor ikke udskifte hele lampen.

CRI
Designline Extension

Gode muligheder for lysstyring og valg af farvetemperatur

LED-belysning tilbyder ikke kun energieffektivitet og lang levetid, men også mange muligheder når det kommer til lysstyring og farvetemperaturer.

I modsætning til de traditionelle pærer, kan du vælge LED pærer i et bredt udvalg af farvetemperaturer, fra et varmt lys til køligt dagslys, som giver dig mulighed for at skabe den perfekte atmosfære til ethvert rum. Derudover er der gode muligheder for lysstyring både i forhold til dæmpning og Dimm to Warm.

Mere behageligt indeklima

Som nævnt tidligere omdanner de traditionelle glødepærer en stor mængde af deres energi til varme i stedet for lys. I et rum med mange lamper, kan man derfor bedre opretholde en behagelige rumtemperatur med LED pærer.

De mange muligheder i forhold til farvetemperaturer og lysstyrker med LED skaber desuden et øjenvenligt lysmiljø, som især er en fordel i rum, hvor man tilbringer mange timer. F.eks. i kontormiljøer.

ANTIDARK SpotOn1 circle wall with switch_bedroom

Sådan implementerer du energibesparende belysning i dit hjem

At skifte til energibesparende belysning kan virke som en stor opgave, men det er faktisk ret simpelt. Vi har samlet en række gode råd her.

Trin-for-trin guide til at erstatte gamle pærer med LED

1. Identificer dine nuværende lyskilder

Start med at identificere de nuværende elpærer i dit hjem. Tjek hvilke typer pærer du bruger i din lampe – gløde-, halogen- eller sparepærer og noter deres størrelse, form og sokkel type. Det er også vigtigt at vurdere dine armaturer, da nogle ældre modeller måske ikke er kompatible med LED-pærer og kan kræve specielle LED-moduler eller udskiftning af hele armaturet.

2. Indkøb af nye pærer og armaturer

Når du har en klar forståelse af dine nuværende lyskilder og armaturer, er det tid til at købe de nye lyskilder. Sørg for at vælge en LED-pære, som passer i lampens fatning, og vær opmærksom på form og størrelse på lyskilden for at sikre, at den passer til lampen. Du finder disse specifikationer på emballagen.

Overvej lumen og kelvin

Det er også vigtigt at overveje både lysstyrken (målt i lumen) og farvetemperaturen (målt i kelvin), da disse faktorer har stor betydning for funktionaliteten og den stemning, der skabes. Tidligere var det almindeligt at vurdere en pæres lysstyrke baseret på dens wattforbrug, men med fremkomsten af LED-teknologi er denne metode blevet forældet.

LED bruger færre watt til at producere samme lysstyrke som traditionelle lyspærer, der omvendt bruger mange watt. Det gør watt til en mindre relevant indikator for lysstyrke. I stedet bør man kigge på lumen, som er et mere præcist mål for, hvor meget lys en pære faktisk udsender.

Har du eksempelvis en halogen- eller glødepærer på 60 watt, skal du kigge efter en LED pære med en lumen på ca. 750-800. Dette gælder for pærer med E14 og E27 fatning.

Der findes både LED pærer og lamper med integreret LED, som kan justeres i lysstyrken (lumen) og farvetemperatur (kelvin), så lyset kan dæmpes og tilpasses efter behov.

EASY W100 Skanlux Huse

3. Udskiftning af de gamle pære

Når du har fået fat i de nye lyskilder, er det tid til at sige farvel til de gamle. Skru dem forsigtigt ud og byt dem ud med de nye.

Mens du er i gang, kan du overveje at installere dæmpere på dine lyskontakter eller integrere en anden form for smart belysning. Dette giver dig mulighed for nemt at justere lysstyrken (lumen) i dine rum, hvis pæren er dæmpbar. En stor fordel, hvis du ønsker at tilpasse belysningen efter stemning, og det kan samtidig hjælpe med at spare på energien.

Ønsker du endnu mere kontrol, kan du også få lyskilder, hvor du kan justere mellem koldt lys og varmt lys.

Helhedsorienteret tilgang til energibesparende belysning

Når vi taler om energibesparende belysning, er det vigtigt at huske, at det ikke kun handler om at vælge de rette pærer. En væsentlig del af energibesparelsen ligger også i, hvordan vi bruger vores belysning. Det er her, at smarte belysningsløsninger og adfærdsændringer kan spille en afgørende rolle.

Dæmp lyset, spar energi

En effektiv måde at spare på strømmen er ved at anvende en dæmpningsfunktion. Dæmpbar belysning giver dig mulighed for at justere lysstyrken efter behov, hvilket ikke kun skaber den rette atmosfære og giver den helt rigtige belysning, men også vil spare energi og reducere elregningen. Forestil dig et hyggeligt middagsselskab, hvor lyset dæmpes, så det bliver blødt og behageligt, og bidrager til stemningen. Eller et hjemmekontor, hvor du kan øge lysstyrke for at forbedre fokus og produktivitet. Ved at bruge dæmpning og justere belysningen efter situationen bruger du kun den mængde energi, der er nødvendig, hvilket kan føre til besparelser over tid.

Sensorer

Derudover kan installation af bevægelsessensorer i sjældent brugte områder, som f.eks. kældre eller loftrum, sikre, at lyset kun tænder, når det er nødvendigt. Dette eliminerer spild fra belysning, der er efterladt tændt ved en fejl.

Bevidste vaner

Endelig spiller vores daglige vaner en stor rolle i energibesparelsen. Noget så simpelt som at huske at slukke lyset, når man forlader et rum, kan have en stor indvirkning over tid. Ved at kombinere energieffektive pærer med smarte systemer og bevidste vaner kan vi alle bidrage til en mere bedre brug af energien i vores hjem.

Energibesparende belysning i erhvervslivet

I erhvervslivet og offentlige rum har et skift til energibesparende belysning også mange fordele og er mindst lige så vigtig som i private hjem.

Fordele for virksomheder og offentlige rum

Virksomheder og offentlige institutioner står tit over for udfordringer med at balancere driftsomkostninger og samtidig opretholde et produktivt og behageligt miljø. LED-belysning kan være en løsning, der imødekommer begge behov – i hvert fald når det kommer til belysning.  

For det første reducerer LED-pærers lave energiforbrug betydeligt omkostningerne til elektricitet sammenlignet med traditionelle lyskilder. Og dette kan være en stor besparelse i virksomheder, hvor der er mange lyskilder som ofte også er tændt mange timer dagligt. For det andet kan giver LED mulighed for at skræddersy lyset langt mere end førhen. Dette kan medvirke til et forbedret arbejdsmiljø, som potentielt kan øge medarbejdertilfredsheden og produktiviteten.

 

Ønsker du hjælp til udskiftning af din nuværende lysinstallation i din virksomhed, og er klar til besparelse på din elregning? Så kontakt gerne vores belysningsrådgivere, der står klar til at hjælpe.

Moon C600 black Officelab

Ofte stillede spørgsmål om LED belysning

Ja, LED-pærer er meget energieffektive og bruger betydeligt mindre strøm end traditionelle gløde- og halogenpærer.

En LED-pære, der producerer samme mængde lys som en 60-watt glødepære, bruger typisk kun omkring 6-10 watt afhængig af typen.

I langt de fleste tilfælde ja, men det er vigtigt at tjekke sokkeltypen og størrelsen for at være på den sikre side. Nogle ældre eller specialiserede lamper kan kræve specifikke typer af LED-pærer.

Ja, selvom en LED-pære er energieffektive, vil det altid spare energi at slukke lyset, når det ikke er nødvendigt at have tændt.

Ja, der findes LED-pærer designet til udendørs brug og også udendørslamper med integreret LED. Det er vigtigt at vælge en pære eller lampe med integreret LED, der er specifikt designet til udendørs forhold og har passende vejrbestandighed.

  1. Energistyrelsen, 2009, ”Farvel til glødepæren – velkommen til energieffektivt lys” https://ens.dk/presse/farvel-til-gloedepaeren-velkommen-til-energieffektivt-lys (Besøgt d. 22/2-2024)

 

  1. Energistyrelsen, 2018, ” Et skridt tættere på energieffektiv belysning i Europa” https://ens.dk/presse/et-skridt-taettere-paa-energieffektiv-belysning-i-europa (Besøgt d. 13/12-2024)

 

  1. SparEnergi Energistyrelsen, ”Guide: Vælg den rigtige pære” https://sparenergi.dk/privat/guide-vaelg-den-rigtige-paere (Besøgt d. 13/12-2023)