Hvad står CRI for?

CRI  står for Color Rendering Index og er en måling af hvor godt en lyskilde gengiver farver i forhold til dagslys. 
CRI er rangeret på en skala fra 0 til 100, hvor en højere værdi angiver en bedre farvegengivelse.

CRI er vigtigt fordi det påvirker hvordan vores omgivelser og objekter ser ud under kunstig belysning. En lyskilde med en høj CRI vil gengive farverne i et objekt eller omgivelserne mere naturligt og realistisk end en lyskilde med en lavere CRI. Dette kan gøre en stor forskel i professionelle miljøer, såsom kontorer, butikker eller kunstgallerier, hvor det er vigtigt at have korrekt farvegengivelse for at fremhæve produkter eller kunstværker.

Udover CRI findes der også en række andre tekniske begreber, som kan være en fordel at indtænke, hvis du skal indrette et rum med lys.

CRI_fremhævet billede
Lidt om forfatteren:
Picture of Martin Mikkelsen
Martin Mikkelsen
Martin er Sales and Purchase Manager hos Antidark og har mange års erfaring i branchen. Han har stor ekspertise indenfor alt der omhandler belysning, og er især skarp på den tekniske del.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Derfor er CRI vigtigt i din butik

Forestil dig, at du har en tøjbutik, hvor du skal vise skjorter i forskellige farver. Hvis du ikke har sikret dig, at CRI på dine spots i butikken er høj, vil farven på skjorterne være anderledes når dine kunder går ud af butikken og ser skjorten i dagslys – det giver ikke glade kunder.

Et andet eksempel, hvor farvegengivelsen er vigtig er i en frugt og grøntafdeling. Har du sikret dig en høj CRI i din belysning, vil de tomaterne fremstå flotte, røde og uimodståelige. Men er din CRI lav, kan de fremstå kedelige.

En CRI på 100 betyder, at alle farver i en given farveskala er repræsenteret i det lys, som stråler fra lyskilden. En CRI på 0 betyder, at der ikke er nogen farvegengivelse. Derfor er 100 den bedste mulige værdi. Lyskilder med en CRI på 90 eller derover betragtes generelt som at have en god farvegengivelse.

Alle vores spots i PRO-serien ligger med en CRI på over 90.

Husk også at tage farvetemperaturen i betragtning

Det er vigtigt at bemærke, at CRI ikke tager hensyn til farvetemperaturen på lyset. Farvetemperaturen er målt i kelvin (K) og angiver om lyset er varmt eller koldt. Lys med en høj farvetemperatur (over 5000K) kan have en tendens til at se blåligt ud, men lys med en lav farvetemperatur (under 3000K) kan have en tendens til at se gult ud. Derfor er det vigtigt at tage begge faktorer, CRI og farvetemperatur i betragtning, når man vælger belysning.

Samlet set er CRI en vigtig faktor at tage i betragtning, når man vælger belysning, da det kan have en stor indvirkning på hvordan vores omgivelser og objekter ser ud. Det er vigtigt at vælge en lyskilde med en høj CRI for at sikre korrkt farvegengivelse og for at fremhæve produkter eller kunstværker i professionelle miljøer.