Typer af kontorbelysning

I erhvervsmiljøer er belysning ikke blot en praktisk nødvendighed, men også en afgørende faktor for medarbejdernes velvære og produktivitet.

De fleste der sidder mange timer på kontor, kender til udfordringen med at blive træt og døsig i løbet af dagen og måske endda få ondt i hovedet. Der kan naturligvis være flere årsager til det, men en af dem er forkert belysning. Hos ANTIDARK forstår vi vigtigheden af korrekt belysning i kontormiljøer, og vi tilbyder optimale løsninger, der kombinerer stilfuldt design med høj kvalitet. I denne guide vil vi udforske forskellige typer af kontorbelysning og deres indvirkning på arbejdsmiljøet.

Typer af kontorbelysning_Global Track
Lidt om forfatteren:
Picture of Mette Bergholdt
Mette Bergholdt
Mette er Key Account Manager for Projects hos Antidark. Hun er skarp i belysningsprojekter og har en solid forståelse for at skabe optimale lysløsninger til alle slags rum - hos erhverv såvel som private.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Dagslys – den bedste lyskilde i kontormiljøer

Naturligt lys er uden tvivl den bedste lyskilde i ethvert kontormiljø. Det bidrager til en forbedring af medarbejdernes humør og produktivitet, samtidig med at det reducerer energiforbruget i virksomheden. At designe kontorområder, hvor dagslys kan udnyttes optimalt, bør derfor være en prioritet.

Store vinduer og strategisk placerede arbejdsstationer kan maksimere brugen af dagslys. Er kontoret indrettet til det, så placer arbejdsbordene op ad vinduesvæggen, så synsretningen er parallelt med vinduerne. Der skal selvfølgelig være mulighed for at skærme af for solen, så man ikke bliver generet af lyset eller varmen. Særligt hvis vinduerne er sydvendte. Afskærmningen skal gerne være en fleksibel løsning, så man ikke lukker af for alt lyset og udsynet.

Hvilket form for kunstigt lys er bedst?

Naturligt lys er alene ikke tilstrækkeligt, og her kommer kunstigt lys ind i billedet. Det er vigtigt at vælge kunstige lyskilder, der giver en behagelig atmosfære, mindsker træthed og giver sammenhæng med dagslyset.

LED: Energieffektiv, lang levetid og god belysning

LED-belysning er blevet populært i mange moderne kontormiljøer. Denne type belysning er ikke blot energieffektiv, men tilbyder også en lang levetid, hvilket reducerer behovet for hyppige udskiftninger. LED-lamper kan også tilbyde en række farvetemperaturer, hvilket gør det muligt at skabe den rette belysning.

En fejl der ofte bliver begået, er at lyset er for ‘varmt’. Med andre ord – kelvin er for lav. Studier viser, at energiniveauet påvirkes negativt, hvis man er eksponeret for varmt lys i længere tid. LED er derfor ideelt til kontorbelysning, da det er nemt at finde varianter med den rette farvetemperatur eller med mulighed for at justere både lysstyrke (lumen) og kelvin (farvetemperatur). Dermed kan lyset også tilpasses til dagslyset efter sæson eller i løbet af dagen.

Pålsson arkitekter kontorbelysning

Udfordringen med fluorescerende og halogen belysning i kontormiljøer

Fluorescerende lys har traditionelt været en populær valgmulighed i kontorer, primært på grund af dets omkostningseffektivitet sammenlignet med traditionelle glødepærer. Men selvom det kan være en økonomisk løsning, medfører fluorescerende lys ofte udfordringer såsom varierende lys kvalitet og farvegengivelse. Dette kan være belastende for øjnene og mindske medarbejdernes komfort og produktivitet.

Halogenbelysning, er derimod kendt for sit skarpe og klare lys, hvilket gør det ideelt til detaljeorienterede opgaver. Men halogenlamper falder bagud, når det kommer til energieffektivitet og varmeproduktion, især sammenlignet med LED og nogle fluorescerende lyskilder.

Disse udfordringer gør både fluorescerende og halogen belysning til mindre ideelle valg for moderne kontormiljøer. I stedet er det værd at overveje mere tilpassede belysningsløsninger med LED, der både kan forbedre arbejdsmiljøet og den generelle energieffektivitet.

Læs mere om kontorbelysning

Er du nysgerrig efter at vide endnu mere om, hvordan man skaber den optimale kontorbelysning?

Hop ind på siden nedenfor, hvor vi har samlet en række værdifulde tips og alt, hvad du behøver vide for at skabe et både funktionelt og behageligt arbejdsrum.