Kontorbelysning

Optimal belysning på arbejdspladsen øger effektiviteten

Belysning har stor betydning, hvis man ønsker at skabe mere effektivitet på kontoret og glade medarbejdere, der føler sig godt tilpas.

De fleste der sidder mange timer på kontor og foran skærmen, kender til udfordringen med at blive træt i løbet af dagen og måske endda få ondt i hovedet. Der kan naturligvis være flere årsager, men en af dem er forkert kontorbelysning. Derfor er det vigtigt med god kontorbelysning. Den rette belysning på kontoret har mange fordele og er med til at skabe optimale arbejdsforhold. Det handler alt sammen om at skabe et behageligt, stimulerende og godt arbejdsmiljø.

Regler for kontorbelysning

Korrekt belysning på kontoret er også vigtig for at overholde de officielle regler på området. Overensstemmelse med den europæiske standard sikrer ikke blot, at belysningen er af høj kvalitet og energieffektiv, men også at den understøtter medarbejdernes velvære og produktivitet. Desuden spiller overholdelse af disse standarder en betydelig rolle i at opfylde kravene fra Arbejdstilsynet, som er sat for at beskytte medarbejdernes sundhed og sikkerhed.

ANTIDARK Spots

Kontorbelysning er ikke kun på selve kontoret - den optimale belysning skal indtænkes alle steder

Kontorbelysning er mere end bare lys på selve kontoret. Det handler om at skabe god arbejdsbelysning i hele kontormiljøet. Vi skal helt ned i detaljerne og huske at tænke på den generelle belysning og den belysning der er ved skrivebordet. Det er dér optimal kontorbelysning opnås og vi skaber optimale arbejdsforhold. Vi må heller ikke glemme mødelokaler og hvad der ellers hører til, hvor valget af lamper også er afgørende. Vi gennemgår det hele her, og har du brug for at tale med en af vores lyseksperter i forbindelse med belysningen på jeres kontor efterfølgende, skal du endelig kontakte os.

Den rigtige farvetemperatur (kelvin) er afgørende

En fejl der ofte bliver begået, er at lyset er for ‘varmt’. Med andre ord – kelvin er for lav.

Studier har vist, at farvetemperaturen har en stor indvirkning på vores energi niveau og humør, og der skal derfor tages hensyn til dette. Konklusionen er, at hvis man bliver eksponeret for varmt lys i længere tid, bliver man døsig og træt. Og arbejdseffektiviteten vil derfor falde.

Hvad er den optimale farvetemperatur ved kontorbelysning?

Vores anbefaling er, at vælge lamper, hvor lysets farvetemperatur er 3.000K eller derover. Dette er et godt udgangspunkt for at få den mest effektive belysning, som har en positiv effekt på medarbejdernes effektivitet.

Skab sammenhæng mellem dagslys og kunstigt lys

Kontormiljøer er vidt forskellige, og det er derfor ikke nok kun at tage udgangspunkt i farvetemperaturen. Naturligt lys er også vigtigt at tage hensyn til.

Lys skal ses som en helhed, og der bør derfor være samspil mellem det kunstige lys og dagslyset.

Dagslys er den bedste form for arbejdslys, og det er derfor vigtigt med tilstrækkeligt med vinduer, så det kan lyse det meste af lokalet op. Det vil dog altid være nødvendigt at kombinere naturligt lys med kunstigt lys som supplering, da dagslys varierer i styrke.

Har lokalet nordvendte vinduer, vil der ofte være behov for ekstra belysning end hvis kontoret har sydvendte vinduer.

For at tilpasse det kunstige lys til dagslyset, er det en god ide at bruge lamper, hvor I har mulighed for at justere belysningsstyrken.

Det kan være i form af lumen (der angiver lysstyrken) eller kelvin (farvetemperaturen). På den måde opstår der ikke en for stor kontrast til det naturlige lys, når årstiderne skifter.

Er kontoret indrettet til det, så placer arbejdsbordene op ad vinduesvæggen, så synsretningen er parallelt med vinduerne. Der skal selvfølgelig være mulighed for at skærme af for solen, så man ikke bliver generet af lyset eller varmen. Særligt hvis vinduerne er sydvendte.

Afskærmningen skal gerne være en fleksibel løsning, så man ikke lukker af for alt lys og udsyn.

De forskellige typer lys på arbejdspladsen

For at få den optimale belysning er en type lys og lampe sjældent nok.

I stedet skal man bruge forskellige typer af lys og lamper, som passer til de forskellige arbejdsområder og giver en god dynamik.

Generel belysning

Først og fremmest skal der være generelt lys, eller grundbelysning, som det også hedder, som sikrer en jævn lysfordeling i hele lokalet. Det kan være med armaturer, der giver et diffust lys eller med et skinnesystem med de rigtige spots. Det er en god ide med fleksible lamper eller systemer, som giver mulighed for at tilpasse belysningen, hvis der skal rykkes rundt.

Lyskilden skal være afskærmet og placeret, så lyset kommer ind fra siden af dit skrivebord. Ellers er der risiko for en psykologisk blænding eller at det spejler sig i skærmen. Det er derfor vigtigt at man justerer, så der ikke kommer for meget lys, der gør det svært at arbejde effektivt.

Er der tale om et store åbne kontorer, så vil den samme generelle kontorbelysning i hele lokalet ikke være optimalt. I stedet bør det tilpasses, så der er variation fra gangarealer, arbejdspladserne og andre områder. Ellers kan det hurtigt blive monotont.

Har du brug for at kunne justere lysstyrken?

Vores skinnesystemer kan styres, så I selv kan justere lyset og angive lysstyrken i rummet, hvad end det er på selve kontoret eller i mødelokalerne. Når skinnerne er monteret, kan du frit vælge, hvor lamperne skal hænge og rette lampens lys, så det matcher lokalets layout.

Kontorbelysning / office lighting

Særbelysning

Særbelysning er en betegnelse for lys, som bruges til at oplyse særlige elementer i rummet.

Det kan være en tavle, et mødebord eller dekorative elementer. Ved at bruge særbelysning skaber man variation i lyssætningen, men det kan også bruges til at få rummet til at fremstå lysere ved at oplyse forskellige vægge.

Tænk over hvor særbelysning kunne være relevant i jeres kontormiljø. Måske har du et loungeområde på kontoret, hvor der gerne må være stemningsfyldt lys med en dekorativ pendel. Det kan også være et arkitektonisk element du gerne vil have fremhævet, eller måske en stor væg, som kan reflektere lyset. Vi tilbyder mange moderne lamper, som både er dekorative og kan bruges til at skabe en særlig belysning.

Spisebordslampe / Dining Table Lamp

Lys ved arbejdspladsen

I nogle kontorer vil det også være optimalt at gøre brug af ekstra lys ved skrivebordet i form af en god skrivebordslampe, så medarbejderne selv kan regulere den faktiske mængde lys på deres plads.

Den nemme løsning er at anvende en bordlampe med koncentreret lys som skrivebordslampe. Man kan dog også gøre brug af en standerlamper eller væglamper som alternative skrivebordslamper.

Igen er det vigtigt, at lampen ikke blænder og belysningen bør derfor komme ind fra siden under øjenhøjde. Det kan desuden være en god ide at vælge en lampe med justerbar lysstyrke, da det tillader medarbejderne at tilpasse lysniveauet gennem arbejdsdagen.

I vores kollektion finder du flere gode bud på en skrivebordslampe, hvor funktion går hånd i hånd med minimalistisk design. De kommer i flere flotte farver.

ANTIDARK Table T1
A1 brass

Hvilke lyskilder skal vi bruge til god kontorbelysning?

Det er ikke alle lyskilder man kan bruge alle steder. Som kontorbelysning er det en fordel at anvende flere lyskilder i kombination. Som beskrevet ovenfor handler god kontorbelysning om at tænke både i generel belysning, særbelysning og belysningen ved arbejdspladsen. Man bør derfor overveje, hvilken lyskilde der egner sig bedst til de forskellige områder. Drejer det sig om særbelysning, bruger vi ofte lamper så som pendler, der oftest bruger led pærer. Men den generelle kontorbelysning, hvor vi taler om spots, er der tale om integreret lyskilder, hvor der ikke skal skiftes pære.

Uanset om du har frit valg til at vælge lyskilde til lampen eller om den kommer med integreret lys, er det en stor fordel at gå efter LED lyskilder. Disse har både en længere levetid, og er samtidig mere miljømæssige og energieffektive.

Skal vi hjælpe dig?

I ovenstående har du fået nogle gode råd til, hvordan du kan skabe den rigtige belysning, når det gælder kontorbelysning og hvilke armaturer, der kan anvendes de forskellige steder. Dette gælder både dit kontor, selve arbejdsstationen, hvor vi skal have mere målrettet lys, men stadig undgå fysiologisk blænding, samt andre områder på kontoret, der skal være tydeligt belyst. Kontorbelysning er altså mange ting og er et vigtigt element for at sikre, at kontoret giver plads til koncentration og effektivitet. Og husk også på disse gode råd, når det gælder lamper til dit hjemmekontor.

Har du brug for hjælp, råd og vejledning omkring kontorbelysning til erhverv, så giv os et kald eller send os en mail. Vi står gerne til rådighed med belysningsrådgivning og giver dig en forklaring på, hvordan du sikrer den rette belysning på dit kontor. Vi har alle lamper til at opnå den rigtige kontorbelysning.

Udover kontorbelysning, kan vi også hjælpe med andre former for lamper til erhverv. Læs blandt andet her, hvad der spiller en vigtig rolle, når det gælder butiksbelysning eller hvad du skal tage højde, når det gælder belysning til restauranter og cafeer.

Ofte stillede spørgsmål om kontorbelysning

Det er essentielt at indtænke belysningen fra starten for at sikre en jævn overgang mellem forskellige typer af lyskilder. Dette inkluderer både primær belysning, særbelysning, og specifikt lys ved selve arbejdspladsen som bordlampe. Husk også at integrere passende belysning i gangområder, mødelokaler, kantiner osv., for at skabe en harmonisk og funktionel lysoplevelse i hele arbejdsmiljøet.

Det er vigtigt med den primære belysning, dvs. den belysning der lyser hele rummet op. Her skal der indtænkes en fleksibel løsning, gerne med skinner og spots, så det er muligt at rykke rundt på indretningen.

Ja, man kan sagtens bruge en pendel lampe i et kontormiljø. Dog anbefaler vi det ikke som primær belysning, men mere som særbelysning, som kan være i loungeområder, henover spiseborde i kantinen, over mødebordet i mødelokalet.

Pendler er med til at skabe stemning og give udtryk til rummet.

Vi har flere forskellige spots, der egner sig godt til kontormiljøer. Blandt andet vores Easy spots, som fås som 3-faset, og dermed kan køre på vores Global skinner.
Derudover egner S16 spots til også til kontormiljøer.