Køkkenbelysning

Køkkenet er et af de rum i huset, som oftest bliver brugt. Det er derfor helt essentielt, at rummet er skønt at være i, med en behagelig stemning. Her spiller lyset en vigtig rolle. Lyset er nemlig med til at sætte stemningen og samtidig er det vigtigt, at der er ordentlig belysning i køkkenet, så man får et godt arbejdslys samtidig med at rummet kan være hyggeligt.

Generelt siger vi at for at sikre sig optimal køkkenbelysning, skal man medtage disse 3 slags belysning i køkkenet:

  • Generel belysning

  • Hyggebelysning

  • Arbejdslys

Herunder forklarer vi nærmere og giver dig nogle tips til, hvad du skal overveje, når du skal indrette dit køkken med optimal belysning.

Generel belysning

Den generelle belysning er det lys, der skal sørge for at lyse hele køkkenet op. Det oplagte valg, og det vi ser i langt de fleste køkkener, består det generelle lys af integrerede spots i loftet.

Det generelle lys er køkkenbelysning, som er kendetegnet ved det ensartede lys.

Dæmpbar køkkenbelysning

Ofte er disse spots monteret, så lyset kan dæmpes og skrues op, afhængigt af, hvad man har behov for at skabe i køkkenet. Skal du for eksempel gøre rent, er det en fordel, at lyset kan skrues helt op og give lys i alle kroger og kanter med et skarpt lys, så du kan se alle detaljer.
Skal du derimod skabe hyggeligt lys om aftenen, kan lyset dæmpes.

Når et lys kan dæmpes, kan det ofte dæmpes fra 1800K til 3000K, så du kan få helt fra gulligt lys til varmt hvidt lys. Læs mere om Kelvin her.

Du kan vælge spots, hvor du kan skifte lyskilden, dvs. at du bruger led pærer. Alle vores integrerede spots er med integrerede lyskilder.

En tendens vi ser i markedet lige nu er også led strips i køkkener. Det kan både være over skabe, rundt om køkkenøen, i vitrineskabe og så videre.

ANTIDARK Designline kitchen
ANTIDARK indbygningsspot

Hvilke spots vil I anbefale til køkkenbelysning?

Det er et spørgsmål vi ofte får stillet. Og når det gælder den generelle køkkenbelysning vil vi anbefale, at du anvender spots fra vores produktkategori “indbyggede spots” – se dem her: INDBYGNINGSSPOTS – de er et oplagt valg og samtidig bliver belysningen ensrettet. Det der kendetegner lampen eller spots i denne kategori er at de er indbygget i loftet og stikker derfor ikke ned.

Der er naturligvis og mange alternativer dertil, så som vores Easy-serie, som du finder her: SE ALLE LOFTLAMPER. Vores Easy serie giver mere udtryk til rummet og er ikke indbygningsspots, men er loftlamper, som stikker ud fra loftet.

Hyggebelysning

Det er vigtigt at et køkken også har atmosfære og virker varmt og behageligt at være i. Her er hyggebelysning en vigtig faktor. Hyggebelysning giver stemningslys, det er det varme lys og er den belysning i køkkenet, som ofte er over spisebordet, men kan også være i forskellige hjørner af køkkenet eller over en skænk eller lignende. det kommer helt an på hvor stor rummet er og hvordan indretningen er i køkkenet.

Hyggebelysning er den type belysning der særligt fanger øjet i et køkken. Hyggebelysning kan både være små lamper eller store lamper, det kan både være pendler og væglamper. Vi har et stort udvalg af både pendler og væglamper, som kan passe til både et lille køkken og et stort køkken, med et stilrent design, som passer til forskellige stilarter af køkkener. Hvis du skal lave et hyggeområde, kan du sagtens hænge flere lamper i en klynge.

ANTIDARK Ballerina over kitchentable
ANTIDARK cuscino kitchen

Hvilke lamper vil I anbefale til hyggebelysning?

Vores anbefaling til lige netop hyggebelysning kommer meget an på hvilken stil du ønsker i køkkenet. Mange tænker ofte at pendler bliver meget udtryksfulde og fyldige i rummet, men du kan sagtens skabe et æstetisk udtryk uanset stil på pendler. Vi har masser af pendler med minimalistiske udtryk, som vil matche rigtig mange stilarter, da de ikke forstyrrer helhedsbilledet og lader de øvrige elementer i rummet træde frem.

Vi har flere varianter af pendel lamper. Ofte er vores pendler med udskiftelige LED pærer, hvor du selv kan vælge om det skal være et varmt lys med en 2700K lyskilde eller en lille smule mere køligt lys med 3000K.
Vi har også en pendel så som vores Supreme Longpendant, hvor der er integreret LED lys. Supreme Longpendant findes i 2 forskellige størrelser, og er super flot hen over køkkenbordet, da den oplyser bordpladen på en smuk måde. Den er ligeledes smuk over spisebordet.

Arbejdslys

Når vi taler køkkenbelysning er det meget vigtigt at tænke godt arbejdslys. Det gør, at det bliver nemmere og mere behageligt at lave mad i køkkenet, hvor der er tænkt over, hvor det er vigtigt at lyset er ekstra skarpt og koncentreret. Det kan for eksempel være over kogeøen, på bordpladen, hvor man typisk tilbereder sine madvarer og der hvor man vasker op.

Når man laver mad, er det vigtigt at lyset også giver en god farvegengivelse, så farverne i madvarerne fremstår ægte og indbydende. Det er her vi taler om CRI værdier.

Et godt arbejdslys er også essentielt, når der skal gøres rent i køkkenet. Her er det mere det generelle lys, der spiller en rolle.

Hvilke lamper giver et godt arbejdslys?

Det gode arbejdslys er praktisk lys, men det kan sagtens være flotte lamper med et stilrent udtryk. Det kan for eksempel være pendler eller påbygningsspots. Der er mange muligheder og det afhænger alt sammen af hvor højt der er til loftet, hvordan er indretningen i dit køkken osv.

Mulighederne er mange, når det gælder vores kollektion. Et god bud på god køkkenbelysning til arbejdsområdet kan være Easy Lens pendel, Tube Flex Pendel, Easy W100 eller andre produkter i Easy serien.

Køkkenet er det centrale samlingspunkt

I mange danske hjem er køkkenet det centrale samlingspunkt, ligesom det er i det øvrige Skandinavien. Vi bygger nemlig i dag huse, hvor køkkenet ikke længere er adskilt fra spisestuen, men i stedet bygger køkken-alrum, hvor familien samles om maden og hyggen. Og vores gæster bydes også hjerteligt velkommen i vores køkkenalrum, hvor alle er en del af den hyggelige samkomst, uden at man som vært skal stå i køkkenet og dermed ikke være en del af festen.

Lige netop derfor har køkkenbelysning også en stor betydning, både når det gælder hverdag og fest. God belysning i køkkenet er essentielt, da det har mange funktioner og er med til at skabe atmosfære og varme i køkkenet.

Hvordan finder man den perfekte lampe?

Der er ingen facitliste for den perfekte lampe til køkkenbelysning, da det kommer helt an på selve køkkenet, Og alle køkkener er forskellige, både hvad angår indretning det personlige præg, du ønsker at sætte på dit køkken.

Når du skal vælge belysning er det bare vigtigt, at du tænker det ind fra starten, så du sørger for både at have styr på den generelle belysning i køkkenet, arbejdslys samt hyggebelysningen.

Køkkenlamper har forskellige udtryk, og de kan være med til at fremhæve det du ønsker at fremhæve, med spots, der belyser forskellige områder og pendler der giver udtryk og atmosfære.

ANTIDARK EASY Lens pendant black_4
ANTIDARK EASY Lens pendant black_3

Hvordan sikrer jeg mig den allerbedste køkkenbelysning?

For at sikre dig godt lys i dit køkken, kan du lytte til vores råd herover. Vi står gerne til rådighed med mere rådgivning omkring belysning til større projekter og erhverv.

Gælder det private hjem, samarbejder vi med flere elektrikere, hvor vi kan levere lamperne og de står for selve installationen og opsætningen. Kontakt din lokale elektriker og gå gerne på opdagelse i vores kollektion her: KOLLEKTION

Vores kollektion

Vi håber, at du er blevet inspireret til belysning til køkkenet. Og at du er blevet klogere på hvor stor betydning belysningen har, men samtidig hvor fleksibelt det kan være, så du kan sikre dig både et godt lys, elegant udtryk, køkkenlamper i alle former, flotte design. Vi har flere varianter af lamper, som både giver stemningslys, et godt arbejdslys henover køkkenbordet – alt sammen så det passer til lige netop din indretning. Stilen og designet i vores kollektion er nemlig minimalistisk og stilren.

Her kan du se, hvor forskellige udtryk en lampe kan have i et køkken henover et spisebord. Køkkenet giver mulighed for at udtrykke noget forskelligt, når du skal vælge en lampe i dit køkken henover spisebordet. En lampe som vores Supreme langpendel giver et minimalistisk udtryk, og lampen har samtidig den fordel, at du ikke skal udskifte lyskilder.

Ballerina glaspendlen giver derimod et andet udtryk til rummet og passer godt ind i det minimalistiske rum, men også hvis stilen er mere retro. Lampen har særpræg i sin udformning, men er stadig stilren. Dit køkken får udtryk med køkkenlamper som disse.

ANTIDARK supreme over table
Køkkenbelysning / kitchen lighting

Mere inspiration - lamper i andre rum

Vil du have vores gode råd til badeværelsesbelysning? Så klik her og få tips og tricks til lamper og belysning på dit bade værelse.

Eller måske Optimal belysning i soveværelset? Så klik HER

Du kan også læse meget mere om lamper til erhverv på disse sider:

Ofte stillede spørgsmål vedrørende køkkenbelysning

Når du skal indrette med belysning i dit køkken er det vigtigt både at tænke over den generelle belysning, hyggebelysning og arbejdslys.
I køkkener bliver der ofte brugt 2700K – 3000K, alt afhængigt af, hvor varmt lys man ønsker.

En tommelfingerregel er at hænge pendler over spisebordet 70-75 cm. fra bordpladen og til bunden af lampen.

Det afhænger af hvor meget lys der ellers er i køkkenet, både i forhold til store vinduer i rummet samt øvrigt belysning, så som hyggelys. Men ellers er det 1 spot per 1-1,5 m2.