5 tips til god butiksbelysning

Vidste du, at korrekt butiksbelysning kan booste dit salg?

Belysning er en vigtig del af enhver indretning, og betyder mere end man umiddelbart skulle tro. Det gælder både i private hjem, men også i butikker, restauranter og kontormiljøer har belysning en skjult rolle på vores adfærd og humør. 

Den rigtige belysning til butik kan endda være med til at øge dit salg.

Det kan måske lyde som noget hokus pokus – men den er god nok. For mange af vores kunder, har ændringen af lysopsætning haft en positiv effekt på omsætningen i deres fysiske butikker.

Vi har samlet en masse gode råd og praktiske eksempler til butiksbelysning i vores e-bog. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den tilsendt på mail. 

Lidt om forfatteren:
Picture of Mette Bergholdt
Mette Bergholdt
Mette er Key Account Manager for Projects hos Antidark. Hun er skarp i belysningsprojekter og har en solid forståelse for at skabe optimale lysløsninger til alle slags rum - hos erhverv såvel som private.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Sådan får du optimal belysning i din butik

En stor del af vores sanseindtryk kommer gennem synet, og dårlig belysning kan derfor have en negativ effekt på dine kunders adfærd. Vil du gerne sikre den rette stemning og gode oplevelser for dine kunder, er den rette butiksbelysning et vigtigt element.

Den rigtige butiksbelysning vil være med til at tiltrække dine kunder og øge salget, mens den forkerte butiks belysning vil sende dem videre til konkurrenterne.

Uanset hvilken slags forretning du har, er lyset med til at højne den samlede værdi af rummet. 

Det handler i høj grad om at skabe en atmosfære og oplevelse, som kunderne har lyst til at være en del af og som gør det attraktivt at gå på opdagelse i butikken. Præcis ligesom inventaret, farverne på væggene og resten af interiøret også er medvirkende til. 

Farvegengivelse, lysniveau samt valg og placering af lamperne vil have en stor, men helt usynlig påvirkning på kunderne.

Læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du kan opnå den helt rette belysning i din butik. Nedenstående tips gælder uanset om der er tale om belysning til tøjbutik, skobutik, eller andre detailforretninger, der ønsker at skabe den bedste atmosfære og fremhæve deres produkter optimalt.

1. Hav fokus på de basale tekniske termer

Står du overfor at indrette en butik med lys, men har svært ved at gennemskue hvordan du griber det an? 

Butiksbelysning kan nemlig være en svær størrelse.

Ikke nok med at der findes et kæmpe udvalg af forskellige slags lamper, er der også nogle basale tekniske termer man bør have styr på, når det kommer til de forskellige lyskilder.

Det er nemlig ret afgørende for, om lyset i sidste ende giver den ønskede effekt i din forretning. 

De begreber du bør have fokus på er:

  • Lumen | lysstyrke
  • Lux | belysningsstyrke
  • Kelvin | farvetemperatur.
  • CRI / Ra værdi | farvegengivelse
  • Spredningsvinkel | hvor meget spredes lyskeglen

Der kan være stor forskel på om man bør bruge varmt eller koldt lys, hvor kraftigt lyset skal være, hvilken spredningsvinkel der er optimal osv. De tekniske termer er derfor et vigtigt element, hvis du ønsker at optimere din butiksbelysning.

Butiksbelysning / Store lighting VILA

2. Brug belysningen strategisk i din butik

Førstehåndsindtrykket af din butik får kunderne allerede udefra, og oplevelsen kan have stor betydning for, om de vælger at gå ind eller fortsætte videre af gågaden. Det er derfor vigtigt at du også tænker over din butiksbelysning set ude fra gaden.

Du kan blandt andet gøre brug af indbydende udendørsbelysning, som oplyser facaden og giver et imødekommende udtryk.

Er der et indgangsparti i glas eller store flotte butiksvinduer i jeres forretning, så kan I sætte fokus på en flot udstilling eller specifikke varer ved at bruge spots med et rettet lys.

Når kunden er kommet ind i butikken, kan I bruge jeres belysning strategisk til at lede kunden rundt og dermed skabe gode kundeforhold. Det er eksempelvis vigtigt også at have en god belysning bagerst i butikken, så det ikke blot bliver en mørk afdeling, man ikke går hen til.

3. Skab fokusområder

Det er naturligvis vigtigt at alle typer varer er oplyst ordentligt og at den generelle belysning er i orden.

I de fleste butikker vil der dog ofte være et specifikt produkt eller udstilling, som man ønsker at sætte ekstra opmærksomhed på. Det kan være nyheder, bestsellers osv., som I kan fremhæve med ekstra belysning.

Dette gøres bedst med spots, som har den rette lysstyrke og farvetemperatur og som er justeret korrekt. Ved at oplyse et område med ekstra lys, skabes der også en spændende butiksbelysning, hvor der er forskel mellem lyse og mørke punkter.

De forskellige lamper skal ikke stjæle opmærksomheden, men bruges til at fremhæve produkterne.

4. Vælg en fleksibel løsning, der kan tilpasses løbende

Det er langt fra usædvanligt, at man rykker rundt på varerne og ændrer indretningen løbende i butikken i takt med at sortimentet ændres.

Det er derfor vigtigt, at din butiksbelysning eller showroom belysning, er fleksibel og nemt kan justeres.

Her er et skinnesystem med strømskinner og spots en utrolig funktionel og langtidsholdbar løsning, som den primære belysning.

Fordelen ved et skinnesystem er at skinnerne kan vinkles, forlænges og sammensættes på utallige måder, så de passer præcis ind i jeres butik. Alt sammen i en sammenhængende løsning.

Når de er monteret i loftet har du mange muligheder for at tilpasse de forskellige lyskilder til butiksindretningen. Har du brug for at montere flere strømskinner eller fjerne nogle, kan dette altid tilpasses hen af vejen.

På vores skinner kan du gøre brug af de forskellige spot i samme serie, der kommer i mange forskellige udgaver. Du kan også montere en pendel ved at bruge vores adapter.

Vil du have ekstra stor fleksibilitet kan du vælge en 3 faset strømskinne. Udover at den enkelte lyskilde kan placeres og omplaceres efter behov, kan man også tænde og slukke dem individuelt mens den sidder i skinnen.

Der findes flere forskellige lysskinner og spot på markedet. Når de skal bruges til butiksbelysning er det vigtigt at det er høj kvalitet, så du opnår det rigtige resultat med lyset.

Mediskin Pro belysning til klinik

5. Skift de traditionelle lyskilder ud med LED butiksbelysning

Der er mange fordele ved at skifte til LED butiksbelysning og komme væk fra de traditionelle lyskilder. Først og fremmest er der store energibesparelser og penge at hente. En LED lyskilde har nemlig et betydeligt lavere forbrug end andre alternativer.

Selvom det ikke er omkostningsfrit, at få et nyt lysanlæg er det en rigtig god investering. Pengene er nemlig lynhurtigt hurtigt tjent ind igen, og det er derfor værd at overveje, om du bør skifte lys i din butik.

Udover det har LED lyskilden en lang levetid og en lav varmeafgivelse.

Bliv helt skarp på, hvordan du får den rette belysning

Vil du gerne vide mere om, hvordan du indretter din butik, restaurant eller kontor med lys? 

I vores e-bog har vi udpenslet alle de tekniske termer og samlet en masse gode råd og praktiske eksempler til dig. 

Det eneste du skal gøre for at få fat i den, er at tilmelde dig vores nyhedsbrev – så sender vi den afsted til dig med det samme.

ANTIDARK E-bog

Få professionel hjælp af vores belysningsrådgivere

For at opnå det perfekte lys i din butik, anbefaler vi at få professionel rådgivning. Gennem mange år har vores belysningsrådgivere været en del af projekter i alt fra små special butikker til store butikskæder.

Vil du gerne skifte din nuværende belysning ud med smart LED butiksbelysning, finde de helt rigtige lamper til din butik og sikre gode kundeforhold med den rette belysning? Så er det dem du skal have fat i.