Gode råd til belysning i soveværelse

Optimer din belysning i soveværelset med den rette sengelampe og loftbelysning, så det både er afslappende og funktionelt.

Soveværelset er et vigtigt rum i boligen. Det er her du efter mange vågne timer skal have ladet batterierne op, så du kan blive frisk og veludhvilet til en ny dag.

Derfor spiller lyset i soveværelset en stor rolle.

Det rette lys i soveværelset er ikke blot afgørende, når du skal skabe en afslappende og rolig atmosfære. Belysning i dit soveværelse skal også være funktionel, så du let kan rede sengen, lægge tøj på plads eller gøre rent. 

Kvalitetsbelysning er altså mindst ligeså vigtig i soveværelset, som i boligens øvrige rum. Her på siden giver vi dig en masse gode råd og inspiration til belysning i dit soveværelse, så alle dine lysbehov kan blive opfyldt.

Cuscino Pendant small in bedroom
Lidt om forfatteren:
Picture of Søren Rasmussen
Søren Rasmussen
Søren er Key Account Manager for Export and Sales hos Antidark. Han har arbejdet mange år i branchen og ved hvordan man udnytter belysning som en aktiv del af indretningen.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Brug mindst 3 forskellige lyskilder i soveværelset

Fordi soveværelset ofte skal opfylde flere forskellige funktioner, er det sjældent nok, kun at gøre brug af en slags lyskilde.

I de fleste tilfælde skal du bruge mindst 3 forskellige slags lamper og lystyper, for at skabe optimal belysning i hele soveværelset.

  1. Sengelamper, som placeres på hver side af sengen. Det er en stor fordel, hvis de både kan give et direkte og indirekte lys. Her er der ofte tale om væglamper, men det kan også være en bordlampe.
  2. En god loftlampe til dit soveværelse, som kan give et generelt lys i hele rummet uden at blænde.
  3. En skarpere lyskilde ved klædeskabet, som har god farvegengivelse.

Vælg den rigtige sengelampe

Første skridt til at få optimalt lys i dit soveværelse, er at finde den helt rigtige sengelampe, som passer til dine behov og sengetype.

Sengelamper er designet til at blive brugt ved sengen, typisk monteret på væggen, fastgjort til sengegavlen eller som lampe til natbord. De giver praktisk og fokuseret lys til aktiviteter som læsning eller arbejde i sengen, samtidig med at de bidrager til den overordnede atmosfære og indretning i soveværelset.

Sengelamper er virkelig hyggelige, især hvis man får valgt den rigtige. De kan give et afslappende lys om aftenen, når det primære lys i soveværelset er slukket.

Når du skal vælge din sengelampe, er der flere ting der spiller ind i forhold til, hvad der giver dig det optimale lys og hvordan du placerer lampen bedst. 

Skal du bruge din natlampe som læselampe?

Nyder du at læse i en bog, inden du lægger dig til at sove, så er der nogle ting du skal være særligt opmærksom på, når du skal vælge natlamper til soveværelset. Det er ikke alle lamper, der giver optimalt læselys. 

For at få den bedste læseoplevelse, er det vigtigt, at lampen giver et koncentreret og forholdsvist skarpt lys, så du ikke skal anstrenge dig for at læse. 

Lyskilden skal ligeledes være relativt lille, således at den ikke oplyser resten af rummet og forstyrrer din sengemakker.

ANTIDARK Flex wall lamp in bedroom

Sengelamper til elevationsseng

Har du en elevationsseng, er det en god idé at vælge en natlampe med arm, som f.eks. ANTIDARK Flex Wall eller en bordlampe, som f.eks. ANTIDARK Table T1. Begge lamper har mulighed for justering, så du kan rette lyset efter behov. 

Ønsker du at bruge væglamper som sengelamper til elevationsseng, er det en god idé at hænge dem ved siden af sengen, så de også kan give lys, når sengen er løftet i hovedgærdet. Har du ikke mulighed for det, er en bordlampe til natbordet at foretrække.

Er sengen ikke en elevationsseng, er der flere muligheder for placering af lampen. Her kan lamperne også placeres over hovedgærdet.

Væglamper til soveværelse – Vores bedste anbefalinger

Har du svært ved at finde de helt rette natlamper til soveværelset? Udover Flex Wall, så har vi to andre gode bud på sengelamper til væg her, der begge vil fungerer godt til både hyggelys og som læselampe til sengen. Vores udvalg af væglamper til soveværelse giver dig mulighed for at skabe den perfekte belysning og atmosfære i dit soveværelse.

DOT

Den første anbefaling er ANTIDARK DOT lampen. En væglampe med indbygget lys, som både har direkte og indirekte lys. Det indirekte lys sidder bagerst på lampen og er det lys, der giver en fin og rolig hyggebelysning i soveværelset. 

Derudover har lampen et direkte og koncentreret lys, som kan drejes efter behov. Lampen er derfor helt perfekt som læselampe. Du vælger selv om du ønsker at have det direkte eller indirekte lys tændt. 

DOT er en sengelampe med lysdæmper og du kan derfor have lampen tændt uden at det lyser kraftigt på din sengemakker. 

Belysning i soveværelse / lighting in the bedroom

 

CIRCLE WALL

Har du ikke brug for muligheden for at dæmpe lyset, er ANTIDARK Circle Wall også et rigtig godt bud på en væglampe til soveværelset.

Sengelampen kan også give et koncentreret lys med mulighed for at justere lyskeglen. Den vil derfor fungerer godt som læselampe i soveværelset, børneværelset eller gæsteværelset.

Fordelen ved Circle Wall er at du både kan have det direkte og det indirekte lys tændt hver for sig og på samme tid. 

ANTIDARK Circle wall bedroom

Find den rette loftlampe til dit soveværelse

Når vi taler lys og lamper til soveværelse er der, udover sengelamper, også det generelle lys i soveværelset samt det lys, der gør det lettere for dig at få overblik over klædeskabet. Når du søger efter inspiration til loftlamper til soveværelset, er det vigtigt at overveje både funktion og stil. En god loftlampe kan forvandle atmosfæren i dit soveværelse, skabe en hyggelig stemning og samtidig give det nødvendige lys til daglige aktiviteter. 

Det kigger vi nærmere på her.

Generel belysning

Generel belysning er også det mange kalder grundbelysning. En vigtig lampe til dit soveværelse er en god loftlampe, som giver et behageligt, diffust lys. Mange vælger en lampe, hvor man kan tilpasse lysstyrken, så der er mulighed for et roligt lys, som er med til at give en hyggelig stemning. Lampen skal samtidig kunne skrues op og give et skarpere lys, når der er behov for det. 

Loftlampen i soveværelset gør det nemmere at ordne praktiske gøremål som at gøre rent, lægge tøj på plads og skifte sengetøj.

Et godt valg af lampe til soveværelset, når det gælder generelt lys, er vores Moon lampe. Den fås i flere forskellige størrelser, så der er en model til både det lille og store soveværelse. 

Belysning ved klædeskabet

Har du klædeskab og spejl i soveværelset, har du brug for et godt koncentreret og klart lys, som samtidig har en god farvegengivelse. Dette forbedre synligheden af farver og detaljer, som er en vigtig del af garderoben. 

Vi anbefaler derfor at hænge spots op, som kan drejes, så lyset kan indstilles og bruges til at belyse spejlområdet og tøjet op i skabet.

Vores Designline serie et godt bud på en spotserie til dette formål. Serien indeholder minimalistiske skinner og spots, som kan kombineres og sammensættes på et utal af måder, så de opfylder dit behov. Spottene giver et koncentreret lys, som kan peges ind mod skabene, så du bedre kan få overblik over dit tøj. De giver et godt lys og kan bruges til både det store og det lille soveværelse. 

Ofte stillede spørgsmål om lys i soveværelset

Hvor højt din sengelampe skal hænge, afhænger både af højden på din seng og valget af lampe. En god tommelfingerregel, som passer for de fleste sengelamper, er at hænge den ca. 1 meter fra gulvet. Jo højere lampen placeres, jo mere vil lyset spredes. Derfor skal den helst ikke placeres for højt.

Inden du vælger lamper til dit soveværelse, er det vigtigt at du indtænker rummets forskellige funktioner. Er klædeskabet eksempelvis også placeret i rummet og har du behov for at kunne læse i sengen? Lamperne i soveværelset skal vælges med udgangspunkt i funktionerne, og derfor får du nok også behov for flere forskellige slags.

Lumen er et begreb, der dækker over lysets mængde og styrke. I soveværelset er det sjældent behov for særligt mange lumen, da lysets primært skal være afslappende og roligt. Sengelampen kan være helt ned til 200-250 lm, hvis ikke den skal bruges som læselampe. Har du en loftlampe eller spots ved klædeskabet skal lumen naturligvis være højere, så lyset er mere funktionelt. Vælg eventuelt dæmpbare lamper til soveværelset, så du kan tilpasse lysstyrken efter behov.

Lys påvirker os forskelligt, og mens nogle nuancer gør os søvnige, holder andre os vågne. Jo højere kelvin, altså jo koldere og mere blåligt lyset er, jo sværere er det at sove. Din sengelampe bør derfor ikke have en særlig høj kelvin. Det er dog en god ide at slukke alt lys i soveværelset, når du gerne vil falde i søvn.

Din sengelampe skal give et behageligt og roligt lys. Det vil sige en lav lumen og kelvin grad. Det kan være en god ide, at gå efter en dæmpbar sengelampe, så du kan justere lysstyrken. Skal din sengelampe også fungere som læselampe, så vælg eventuelt en lampe med en lille lyskilde, der giver et koncentreret og direkte lys. Du kan finde natlamper, der kombinerer begge dele.

Opsummering:

Belysningen i soveværelset har stor betydning, og det er vigtigt at tage højde for de forskellige funktioner i rummet. Derfor skal man både tænke over grundbelysning og hyggebelysning. Væglamper er et oplagt valg, når det glæder belysningen ved sengen, men en bordlampe kan også være en god løsning – særligt når man har en elevationsseng. Overvej om lampen skal bruges som læselys, da det har betydning for valget af sengelampe. 

For at skabe et godt og ensartet lys til praktiske opgaver, anbefales det at gøre brug af en loftlampe med diffust lys. Gerne med dæmper. Ved klædeskabet er det vigtig med et klart og koncentreret lys, hvor loftlamper så som spots er en optimal løsning.

Se vores kollektion og find flere gode råd til belysning i hjemmet

Vi har i ovenstående gennemgået forskellige lamper, som er i vores sortiment. Både lamper, som kan være ved sengen, men også lamper, som kan bruges til den generelle belysning eller som kan give et mere koncerteret lys ved klædeskabet.

I vores kollektion kan du finde lamper til ethvert rum, hvad enten det er en væglampe, bordlampe, pendel, loftlampe eller andet du er på udkig efter. Kontakt os for mere information om vores kollektion.

Er du på udkig efter inspiration eller gode råd til belysning andre steder i dit hjem? Så anbefaler vi, at du besøger siden herunder, hvor du finder flere blogindlæg med vejledning til belysning og lamper i hjemmet.