Optimal belysning i soveværelse

Optimer din belysning i soveværelset med den rette sengelampe og loftbelysning, så det både er afslappende og funktionelt.

Soveværelset er et vigtigt rum i boligen. Det er her du efter mange vågne timer skal have ladet batterierne op, så du kan blive frisk og veludhvilet til en ny dag. Lyset i soveværelset spiller en stor rolle.

Det rette lys i soveværelset er afgørende, når du skal skabe en afslappende og rolig atmosfære. Derudover skal belysning i dit soveværelse også være funktionel, så du kan rede sengen, lægge tøj på plads eller gøre rent. 

Kvalitetsbelysning er altså mindst ligeså vigtig i soveværelset, som i boligens øvrige rum. Her på siden giver vi dig en masse gode råd og inspiration til belysning i dit soveværelse, så alle dine lysbehov kan blive opfyldt.

Brug mindst 3 forskellige lyskilder i soveværelset

Fordi soveværelset skal opfylde flere forskellige slags funktioner, er det sjældent nok, kun at gøre brug af en slags lyskilde.

Ofte skal du bruge mindst 3 forskellige slags lamper og lystyper, for at skabe optimal belysning i hele soveværelset.

Du skal have:

  1. Sengelamper, som placeres på hver side af sengen. Det er en stor fordel, hvis de både kan give et direkte og inddirekte lys. Her er der ofte tale om væglamper, men det kan også være en bordlampe.
  2. En god loftlampe til dit soveværelse, som kan give et generelt lys i hele rummet uden at blænde.
  3. En skarpere lyskilde ved klædeskabet, som har god farvegengivelse.
ANTIDARK Cuscino bedroom

Vælg den rigtige sengelampe

Første skridt til at få optimalt lys i dit soveværelse, er at finde den helt rigtige sengelampe, som passer til dine behov og sengetype.

Sengelamper er virkelig hyggelige, især hvis man får valgt den rigtige. De kan give et afslappende lys om aftenen, når det primære lys i soveværelset er slukket.

Når du skal vælge din sengelampe, er der flere ting der spiller ind i forhold til, hvad der giver dig det optimale lys og hvordan du placerer lampen bedst.

 

ANTIDARK Table T1

 

Skal du bruge din natlampe som læselampe?

Nyder du at læse i en bog, inden du lægger dig til at sove, så er der nogle ting du skal være særligt opmærksom på, når du skal vælge natlamper til soveværelset.

For at få den bedste læseoplevelse, er det vigtigt at lampen giver et koncentreret og forholdsvist skarpt lys, så du ikke skal anstrenge dig for at læse. Lampen skal nemlig give dig et godt læselys.

Lyskilden skal ligeledes være relativt lille, således at den ikke oplyser resten af rummet og forstyrrer din sengemakker.

ANTIDARK Flex wall lamp in bedroom

Sengelamper til elevationsseng

Har du en elevationsseng, er det en god idé at vælge en natlampe med arm, som f.eks. ANTIDARK Flex Wall eller en bordlampe, som f.eks. ANTIDARK Table T1.

Vælger du en væglampe, som skal hænge ved en elevationsseng, er det en god idé at hænge den ved siden af sengen, så den også kan give dig lys, når sengen er løftet i hovedgærdet. Har du ikke mulighed for det, er en bordlampe til natbordet at foretrække.

Er sengen ikke en elevationsseng, er der flere muligheder for placering af lampen, så du både sikrer god belysning og men samtidig hyggelys. Her kan lamperne placeres over hovedgærdet.

Væglamper til soveværelse – Vores bedste anbefalinger

Har du svært ved at finde de helt rette natlamper til soveværelset? Udover Flex Wall, så har vi her to andre rigtig gode bud på sengelamper til væg.

DOT

Den første er ANTIDARK DOT lampen, en væglampe med indbygget lys, som både har direkte og indirekte lys. Det indirekte lys sidder bagerst på lampen og er det lys, der giver en fin hyggebelysning i soveværelset. 

Derudover har lampen et direkte lys, et koncentreret lys, som kan drejes, og dermed er helt perfekt som læselampe. Man kan enten have det direkte eller indirekte lys tændt. 

DOT er en sengelampe med lysdæmper og man kan derfor have lampen tændt uden at det lyser kraftigt på din sengemakker. 

ANTIDARK Dot outdoor Black_1
DOT LED brugt som sengelampe i soveværelse

 

CIRCLE WALL

Har du ikke brug for muligheden for at dæmpe lyset, er ANTIDARK Circle Wall absolut også et godt bud.

Her kan du også justere lyskeglen, så den kan fungere godt som læselampe i soveværelset, børneværelset eller gæsteværelset, da sengelampen kan give et koncentreret lys. 

Fordelen ved Circle Wall er at du har mulighed for både at have det direkte og det indirekte lys tændt på samme tid.

Circle Wall som sengelampe i soveværelse

Find den rette loftlampe til dit soveværelse

Når vi taler lamper til soveværelse er der udover sengelamper det generelle lys i soveværelset samt det lys, der gør det lettere for dig at få overblik over klædeskabet.

Generel belysning

Generel belysning er også det mange kalder grundbelysning. En vigtig lampe til dit soveværelse er en god loftlampe, som giver et behageligt, diffust lys. Mange vælger en lampe, hvor man kan tilpasse lysstyrken, så der er mulighed for et roligt lys, som er med til at give en hyggelig stemning. Men som samtidig kan skrues op og give et skarpere lys.

Loftlampen i soveværelset, gør det nemmere at ordne praktiske gøremål som at gøre rent, lægge tøj på plads og skifte sengetøj.

Et godt valg af lampe til soveværelset når det gælder generelt lys er vores Moon lampe, som fås i flere forskellige størrelser.

Belysning ved klædeskabet

Har du klædeskab og spejl i soveværelset, skal der integreres klart lys, som samtidig har en god farvegengivelse. Det er her du har mest brug for et koncentreret lys. Her kan det anbefales at hænge spots op, som kan drejes, så lyset kan indstilles og bruges til at belyse spejlområdet og tøjet op i skabet.

Her er vores Designline serie et godt bud. Serien indeholder minimalistiske skinner og spots, som kan kombineres og sammensættes på et utal af måder, så de opfylder dit behov. Spottene er gode til at give et koncentreret lys, som peger ind mod skabene, så du bedre kan få overblik over dit tøj. De giver et godt lys og kan bruges til både det store og det lille soveværelse. 

Designline transparent

Ofte stillede spørgsmål om lys i soveværelset

Hvor højt din sengelampe skal hænge, afhænger både af højden på din seng og valget af lampe. En god tommelfingerregel, som passer for de fleste sengelamper, er at hænge den ca. 1 meter fra gulvet. Jo højere lampen placeres, jo mere vil lyset spredes. Derfor skal den helst ikke placeres for højt.

Inden du vælger lamper til dit soveværelse, er det vigtigt at du indtænker rummets forskellige funktioner. Er klædeskabet eksempelvis også placeret i rummet og har du behov for at kunne læse i sengen? Lamperne i soveværelset skal vælges med udgangspunkt i funktionerne, og derfor får du nok også behov for flere forskellige slags.

Lumen er et begreb, der dækker over lysets mængde og styrke. I soveværelset er det sjældent behov for særligt mange lumen, da lysets primært skal være afslappende og roligt. Sengelampen kan være helt ned til 200-250 lm, hvis ikke den skal bruges som læselampe. Har du en loftlampe eller spots ved klædeskabet skal lumen naturligvis være højere, så lyset er mere funktionelt. Vælg eventuelt dæmpbare lamper til soveværelset, så du kan tilpasse lysstyrken efter behov.

Lys påvirker os forskelligt, og mens nogle nuancer gør os søvnige, holder andre os vågne. Jo højere kelvin, altså jo koldere og mere blåligt lyset er, jo sværere er det at sove. Din sengelampe bør derfor ikke have en særlig høj kelvin. Det er dog en god ide at slukke alt lys i soveværelset, når du gerne vil falde i søvn.

Din sengelampe skal give et behageligt og roligt lys. Det vil sige en lav lumen og kelvin grad. Det kan være en god ide, at gå efter en dæmpbar sengelampe, så du kan justere lysstyrken. Skal din sengelampe også fungere som læselampe, så vælg eventuelt en lampe med en lille lyskilde, der giver et koncentreret og direkte lys. Du kan finde natlamper, der kombinerer begge dele.

Belysningen i soveværelset har stor betydning uanset om det er grundbelysning eller hyggebelysning. Væglamper er et oplagt valg, når det glæder belysningen ved sengen, men en bordlampe er også en god løsning – særligt når man har en elevationsseng. Det er blot vigtigt at tage højde for et godt læselys.

Ved klædeskabet er det vigtig med et klart lys, hvor loftlamper så som spots ofte kan være den perfekte løsning.

Vi har i ovenstående gennemgået forskellige lamper, som er i vores sortiment, både når det gælder lampe, som skal være ved sengen, hvad en det er en væglampe eller en bordlampe eller lamper, som skal bruges til den generelle belysning eller som skal give et mere koncerteret lys ved klædeskabet. Gå på opdagelse i vores kollektion af lamper, når du skal vælge væglampe, bordlampe, pendel, loftlampe og så videre. Kontakt os for mere information om vores kollektion.