Gode råd til badeværelsesbelysning

Optimal lys til badeværelsesbelysning er både funktionelt og stemningsfyldt, men der er også særlige regler det skal leve op til. Lyset spiller en stor rolle og det samme gør valget af badeværelseslamper.

Badeværelset er mere end bare et brugsrum. Det er et vigtigt leverum, som både skal være funktionelt, hyggeligt og stilfuldt. Derfor er det vigtigt, at belysningen vælges med omhu, så det lever op til alle de praktiske funktioner og der samtidig skabes en behagelig stemning. Læs med her, hvor vi kommer med gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge badeværelsesbelysning.

Mangler du inspiration eller gode råd til belysning andre steder i hjemmet? Så tag et kig på siden nedenfor. Her har vi samlet en masse blogindlæg, der guider dig omkring belysning i boligens forskellige rum.

Badeværelsesbelysning EASY W2100
Lidt om forfatteren:
Picture of Søren Rasmussen
Søren Rasmussen
Søren er Key Account Manager for Export and Sales hos Antidark. Han har arbejdet mange år i branchen og ved hvordan man udnytter belysning som en aktiv del af indretningen.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Forskellige typer badeværelse

Når vi taler badeværelsesbelysning skal der tages højde for at ikke alle badeværelser er ens. Når du skal sørge for god badeværelsesbelysning skal du huske på at der er forskel på et lille badeværelse og et stort og rummeligt badeværelse. Men uanset hvad, skal du overveje 3 forskellige lystyper, for at opnå optimal badeværelsesbelysning. Det kommer vi ind på her:

De forskellige typer badeværelsesbelysning

Med de mange forskellige funktioner badeværelset skal leve op til, er det sjældent nok med en form for badeværelseslampe. Mængden af dagslys på badeværelset er ofte begrænset, og derfor er det rette badeværelseslys vigtigt.

Ved hjælp af 3 forskellige lystyper, kan du sikre den rette belysning, som både er indbydende og funktionelt. Al badeværelsesbelysning er vigtig og for at du sikrer dig den rigtige belysning, guider vi dig herunder om belysning til badeværelset, både i forhold til lampe til loftet, indbygget lys, god belysning foran spejle og så videre.

1. Det primære lys

For at sikre det helt optimal badeværelsesbelysning, er der brug for et godt loftlys i form af indbygning- og påbygningsspots, som giver det primære lys i rummet og derudover belysning ved spejlet.

Fordelen ved at bruge indbygningsspot, som den primære belysning, er at de ikke optager plads i rummet og giver et stilfuldt udtryk. Har du ikke mulighed for at installere indbygningspot, er en spotskinne som Designline også en elegant løsning, der vil give en god rumbelysning.

Loftbelysningen, som er det primære lys i badeværelset, kan med fordel være dæmpbar, så belysningen i badeværelset kan gøres hyggelig, hvis der skal skabes ro og hygge til spa-forkælelse.

Tube Flex brass Bathroom

2. Opgave lys

På badeværelset er godt opgave lys et must have, og i den forbindelse er en god lampe over spejl uundværligt. Når man står foran spejlet, vil man ofte stå i vejen for loftbelysningen, så der kommer skygger i ansigtet. Derfor er det vigtigt med et godt lys til badeværelsesspejl, da det er praktisk og funktionelt til blandt andet barbering og makeup.

Det giver et bedre ”arbejdslys”, når der skal fremhæves detaljer, som er vigtige i ens daglige rutine. Lamperne ved badeværelsesspejlet skal placeres, så de sidder helt fremme ved spejlet, og gerne væglamper på hver side af spejlet. På den måde sikrer du dig et funktionelt lys, til at kunne lægge make up, barbere dig eller ordne anden personlig pleje, hvor det at kunne se detaljer spiller en vigtig rolle.

Vægspot til badeværelse er oplagte til dette formål. Her kan du også få honey comb filter til dine spots, så du undgår at de blænder dig.

3. Dekorativt lys

Ved større badeværelser, kan der også være plads til hyggebelysning i form af pendler, som derudover kan være flotte og dekorative hen over badeværelsesbordet. Dekorative lamper vil give et behagelig og personligt præg på badeværelset og er med til at give den rette stemning til hele badeværelset.

Regler om lamper og lys på badeværelse

Vand og elektricitet er ikke en god kombination, og derfor er der også nogle særlige regler for badeværelsesbelysning, som er vigtige at følge, da det er et vådrum.

Badeværelset kan deles ind i fire zoner, hvor der er forskellige regler for hvor vandtæt lampen skal være. Vi forklarer de fire zoner her.

Zone 0

Den vådeste del af badeværelset ved badekar og brusehoved, hvor lampen vil være under vand. For at en loftslampe må monteres her, skal den have IP67, som betyder at den er vandtæt ned til 1 meter og helt støvtæt. 

Zone 1

Zone 1 dækker området med en radius på 60 cm fra brusehovedet, hvis ikke der er vægge omkring samt lofthøjde på op til 225 cm. Er der en væg gælder det området indenfor den. I Zone 1 må der bruges badeværelses lamper og spots med IP44.

Zone 2 

Den del der fortsætter fra zone 1 og 60 cm ud i rummet. Med andre ord en radius på 120 cm fra brusehovedet og lofthøjde op til 225 cm. Badeværelseslamper i denne zone skal som minimum have IP24, som betyder den er sprøjte tæt.

Zone 3

Området dækker resten af rummet, og her må alle lamper placeres. Det gælder både badeværelseslamper, som monteres i loftet eller væglamper.

Regler om badeværelsesbelysning / rules about bathroom lighting

Ofte stillede spørgsmål om badeværelseslys

Når du skal vælge badeværelsesbelysning, er det en god ide at gå efter flere forskellige lystyper, som opfylder hver deres funktion. Optimalt skal man gøre brug af en god primær belysning i form af loftbelysning, godt arbejdslys ved spejlet og dekorativ belysning, som giver en hyggelig stemning.

Når du skal vælge badeværelseslys, er der nogen særlige regler der gør sig gældende. Det er derfor ikke alle lamper, der kan placeres alle steder i badeværelset. Jo tættere en lampe på badeværelset er på brusehoved og badekar, jo større krav til vandtæthed.

Hvor mange lumen der skal bruges på et badeværelse, afhænger af flere forskellige faktorer. Det der matcher det ene badeværelse bliver muligvis for lyst eller mørkt til det andet. Derfor er det en god ide at rådføre sig med en lysekspert, der kan vurdere præcis hvor mange lumen, der skal bruges i rummet.

Når du skal vælge spots til dit badeværelse, er det vigtigt, at du kigger efter IP klassen, alt efter hvor spottet skal placeres. Det er også en god ide at tage et kig på lumen og kelvin, inden du vælger spots. Da spots ofte bruges som den primære badeværelsesbelysning , skal kelvin gerne ligge mellem 2700-3000, som egner sig godt til generel rumbelysning.