Guide til valg af spisebordslampe

Skal du finde en ny spisebordslampe, men har svært ved at vurdere, hvilken du skal vælge? Læs med her, hvor vi giver gode råd og inspiration til valget af din nye spisebordslampe.

Spisebordslamper kan være meget dominerende i helhedsbilledet, og derfor er de ofte et af de sværeste valg. Derudover bruges spisebordet ofte til mere end bare middagsselskaber, og lyset skal derfor opfylde flere funktioner. 

Udvalget hos de fleste lampe butikker og webshops er kæmpestort, og det kan være svært at finde ud af, hvad skal man vælge og være opmærksom på, når man vælger sin spisebordslampe. 

I denne guide giver vi dig 3 gode råd til at opnå den perfekte spisestue belysning. Du kan blandt andet finde svar på, hvilken lampe type du bør gå efter, hvor mange lamper over spisebordet der er bedst og hvilken lampe højde over spisebord du skal gå efter.

Er du på udkig efter inspiration eller gode råd til belysning andre steder i dit hjem? Så anbefaler vi, at du besøger siden herunder, hvor du finder flere blogindlæg med vejledning til belysning og lamper i hjemmet.

Guide til valg af spisebordslampe, Ballerina Pendant
Lidt om forfatteren:
Picture of Søren Rasmussen
Søren Rasmussen
Søren er Key Account Manager for Export and Sales hos Antidark. Han har arbejdet mange år i branchen og ved hvordan man udnytter belysning som en aktiv del af indretningen.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

1 Vælg den rette lampetype til dit spisebord

Pendel over spisebord: De fleste gør brug af en pendel over spisebord, som smukt hænger ned fra loftet og kaster lyset elegant ned på bordet. Overvej lamper, der giver meget lys, hvis du har brug for en kraftigere belysning til arbejde eller læsning. 

Pendler kommer i mange forskellige udformninger, og designet har stor betydning for, hvordan lyset fordeler sig i rummet og ikke mindst på spisebordet.

Det er ikke sikkert at alle pendler vil leve op til dit behov.

Valget afhænger blandt andet af om du kun bruger spisebordet til hyggelige middage eller om du også bruger det som arbejdsplads, lektielæsning med børnene osv.

Derfor er det vigtigt at overveje, hvilken lampetype, der passer bedst til netop dit behov til spisebordslampe.

Overordnet findes der 3 forskellige lampetyper, som spreder lyset på hver sin måde og som også har en betydning for, hvor højt lampen skal hænge.

Pendel med nedadrettet lys

En pendel med nedadrettet lys, spreder kun lyset ned mod bordpladen og er en ideel spisebordslampe, hvis du også bruger bordet som arbejdsplads.

Med denne lampetype får du et mere koncentreret lys, og der skabes samtidig en hyggelig stemning. Pendler med nedadrettet lys skal hænges tættere på bordet, da lyskilden sjældent er afskærmet. 

Du kan med fordel vælge en lampe, der er dæmpbar, så du kan skrue op og ned for lysstyrken afhængigt af, hvad du skal lave ved spisebordet. Har du brug for et godt arbejdslys der, kan du skrue helt op for lyset. Skal der være hyggelig og intim stemning ved bordet om aftenen, kan der skrues ned.

Du har derfor mulighed for at sætte den rette stemning til det rette tidspunkt.

Pendel med op- og nedadrettet lys

Hvis du ønsker en spisebordslampe, der både giver koncentreret lys og samtidig spreder det ud i rummet, er denne pendeltype oplagt.

Ligesom med forrige vil du opnå et godt lys arbejdslys på spisebordet. Pendlen er samtidig åben i toppen, så lyset vil sprede sig til resten af rummet.

360 grader pendel

Hvis du gerne vil have et hyggeligt og diffust lys, er en 360 grader pendel perfekt. Lyskilden er gemt bag glas, som betyder at lyset spredes let og elegant ud i resten af rummet.

Det afslappende, diffuse lys fra en spisebordslampe i glas er perfekt, hvis du primært bruger bordet til middagsselskaber. Det egner sig mindre godt som arbejdslys.

Generelt for ANTIDARKS kollektion er det minimalistiske udtryk, og vores lamper vil derfor ikke det altoverskyggende element i din spisestue. Dit andet interiør får lov til at tale til rummet og lampen vil blot være det stilsikre valg, der samtidig sikrer den gode belysning.

2 Antallet af lamper over spisebordet

Hvor mange lamper du skal bruge over spisebordet, kommer an på bordets størrelse. Det er vigtigt at bord og antal lamper harmonere, så lyset fordeles jævnt. Samtidig må der ikke være for mange lamper, da det kan give et rodet udtryk.

1 lampe over spisebordet

Du bør kun gøre brug af én lampe over dit spisebord, hvis det er mellem 120-180 cm, da det ellers kan virke sammenklemt. Vælg eventuelt en lidt større spisebordslampe, så der stadig skabes en god fordeling af lyset.

Har du et rundt spisebord, er det også en god ide kun at vælge én spisebordslampe. Det giver en jævn lysfordeling og harmonerer bedst med bordet.

2-3 lamper over spisebordet

Er dit spisebord mellem 180-300 cm, vil det give et smukt udtryk at have mere end en spisebordslampe. Det sikrer samtidigt at lyset bliver spredt over hele spisebordet. 

Vælger du tre pendler, kan du med fordel gå efter en lidt mindre model, så der stadig holdes et simpelt udtryk. Et godt bud vil være ANTIDARK VIP2 eller ANTIDARK Tube pendel, som ikke fylder meget henover spisebordet, og du kan derfor med fordel sætte flere lamper op på række, afhængigt af hvor langt dit bord er.

Afstand mellem 2 lamper over spisebord

Når du vælger flere lamper, er det vigtigt at overveje afstand mellem 2 lamper over spisebord.

En god tommelfingerregel er, at der skal være mellem 60-80 cm afstand mellem lamperne for at opnå en jævn lysfordeling, afhængigt af modellen.

ANTIDARK EASY Lens pendant black_4

3 Hvor højt skal lampen hænge?

Lampens ophængningshøjde er vigtigt for det samlede udtryk i rummet, og at den opfylder sin funktion. Følg disse trin, for at opnå en optimal lampe højde over dit spisebord.

  1. Sørg altid for at hænge dine pendler op, så de ikke generer udsigten og man stadig kan se og tale med personen, som sidder overfor dig.
  2. Generelt set anbefaler vi, at din spisebordslampe hænger ca. 60-70 cm fra bordets overflade og til bunden af lampen.
  3. Er det en glas lampe, kan du med fordel hænge den en smule højere, for at sikre en god spredning ud i resten af lokalet.
Lampehøjde over spisebord
Mange spørger “hvor højt skal en lampe hænge over spisebordet?
For at opnå den ideelle lampe højde over spisebord, anbefaler vi, at din spisebordslampe hænger ca. 60-70 cm. fra bordets overflade. Dette sikrer, at lyset er fokuseret, men ikke blændende. 
Lampehøjden afhænger af lampens design og lysstyrke, for glaslamper kan du overveje at hænge dem højere, for en bredere lysfordeling.
 
 
Spisebordslampe / Dining Table Lamp

Ofte stillede spørgsmål om spisebordslamper

Hvilken spisebordslampe der er bedst, afhænger af hvad du bruger bordet til i hverdagen. Bliver bordet kun brugt til middagsselskaber, vil en glaspendel med diffust lys give en afslappet og hyggelig stemning, mens pendler med nedadrettet lys er oplagt, hvis bordet også bruges til lektielæsning eller arbejde.

Et almindeligt spørgsmål er ‘hvor mange lumen over spisebord’. Det afhænger af dine behov. Til arbejds- og læseområder kan du have brug for en lampe med højere lumen (lysstyrke) for klarere lys. Over spisebordet skal lysstyrken hverken være for kraftig eller svag. Hvor mange lumen du skal vælge til din spisebordslampe, afhænger af funktionen af lampen. Generelt anbefaler vi, at du vælger en LED lyskilde, som har mellem 300-1200 lumen til din lampe.

En spisebordslampe må hverken hænge for højt eller lavt. Den nøjagtige højde afhænger af, hvilken lampetype der er tale om. Er lyskilden afskærmet, kan du hænge pendlen forholdsvis højt. Er lyskilden derimod blottet, skal lampen placeres lavere, så du ikke bliver blændet og generet af pæren. Vi anbefaler generelt en ophængningshøjde på 60-70 cm fra bordplade til underkant af lampe.

Antallet af lamper til spisebord afhænger i høj grad af længden på dit spisebord. Har du et rundt spisebord eller et bord på mellem 120-180 cm, anbefales det at bruge én lampe. Har du et længere spisebord, kan du gøre brug af flere spisebordslamper, der giver en god fordeling af lyset. Hold gerne 60-80 cm afstand mellem lamperne.

Hvor stor en lampe du bør vælge over spisebordet, afhænger af hvor mange lamper der skal være. Hvis du har et mindre spisebord og kun skal bruge en lampe, kan du med fordel vælge en større model. Omvendt hvis du har et stort bord og skal bruge flere lamper, kan du vælge en mindre model, så det ikke virker for klemt.