Restaurantbelysning

Vil du have dine gæster til at blive længere i din café eller restaurant?

Har du en café eller restaurant vil du sikkert gerne have, at dine gæster skal mærke en god og afslappende stemning, lige fra de træder ind af døren.

For idet dine gæster i restauranten mærker den gode stemning, stiger humøret og i sidste ende har det betydning for din omsætning – ikke kun på selve aftenen, men også fremadrettet.

Glade gæster vil gerne blive længere i restauranten, det giver helt naturligt en mulighed for at sælge mere, både mad og drikkevarer. Har dine gæster det hyggeligt, og nærmest oplever hjemlig hygge, bliver de også gerne og tager enten en ekstra drink eller en kop kaffe og dessert med, inden de forlader restauranten.

Det er derfor vigtigt, at der udover din service i restauranten, også er tænkt over hyggen i form af indretning og ikke mindst belysningen. Den rigtige belysning er vigtig.

Vi guider dig til, hvad der er vigtigt du overvejer, når det gælder restaurant belysning.

Godt arbejdslys, der kan forvandles til hyggebelysning

I restauranter og caféer bør der lægges vægt på, at stedet ofte har flere funktioner. Det gælder både restauranter og caféer separat eller på hoteller.

Med andre ord skal der både være et godt arbejdslys, når restauranten er lukket og en hyggelig restaurant belysning, når restauranten er åben, så den hjemlige atmosfære kommer frem.

Det gode arbejdslys skal sikre, at man kan se hver enkelt detalje, som i sidste ende medvirker til den gode oplevelse og atmosfære i restauranter og cafeer, når gæsterne træder ind ad døren.

 

ANTIDARK Spots Izumi

Belysning over bordene

I mange restauranter er der lamper med pærer over bordene, men funktionen af lamperne kan være meget forskellig.

De vigtigste overvejelser du skal gøre dig, når du vælger belysning over bordene er:

• Hvor meget lys skal lampen give? Er det ren hyggebelysning eller er der ikke primært led lys i loftet, og at lampen dermed skal skabe meget lys?

• Skal lampen være med til at give udtryk og være et designelement i rummet? Eller skal de være så minimalistisk som muligt?

Uanset lampernes primære funktion, er der nogle vigtige funktioner , som du bør tage højde for.

For det første er det vigtigt at lamperne ikke blænder. Det kan du blandt andet sikre ved at:

• Lamperne ikke hænger for højt, så pærer er synlig.

• Bruge pendler med en skærm i matteret glas.

Derudover er det vigtigt, at lyset har en høj CRI. Med en god farvegengivelse sikrer man at rettens farver er tydelige og det ser indbydende ud. En lækker rød bøf kan se grå og kedelig ud med den forkerte belysning.

Til gengæld skal lyset kunne noget helt andet om aftenen, når gæsterne besøger restauranten for en hyggelig og behagelig oplevelse.

For at imødekomme det anbefaler vi ofte at gøre brug af dæmpbar led belysning, som kan tilpasses stemningen eller et 3-faset skinnesystem, hvor lamperne kan slukkes individuelt.

Ballerina som spisebordslampe
ANTIDARK at Izumi

Fokus på barområdet og andre elementer

For at fuldende belysningen i din restaurant eller cafe, kan du tænke over, om der er bestemte områder, hvor du gerne vil have ekstra fokus.

Har du en restaurant, hvor baren spiller en central rolle, kan du skabe opmærksomhed med den rette belysning. Det kan blandt andet gøres med LED belysning i form af LED strips under bardisken eller med spots, der belyser hylderne med spiritus.

Det kan også være, at du har et stort menu skilt på væggen, et flot maleri eller lignende, som kan belyses med spots med koncentreret LED lys.

Har du et loungeområde, kan du også gøre brug af dekorativ restaurant belysning, for at give en unik stemning og atmosfære.

Case: Ruth & Co i Hvidesande

I denne case kan du læse om, hvad vi konkret gjorde hos Ruth & Co i Hvidesande, som om dagen fungerer som café og om aftenen som restaurant.

Ruth & Co sendte os en plantegning over restauranten. Ud fra dette lavede vores lyseksperter en lysplan, hvor der blev anvist hvor mange spots der skulle bruges i rummet, for at kunne sikre det optimale lys og dermed den rigtige løsning.

Den dæmpbare belysning

Hos Ruth & Co, var vores anbefaling at bruge EASY spots på vores Global skinner som primær restaurant belysning. Det levede op til deres ønske om at have et dæmpbart system, så de kunne skue op for lumen (lysstyrken) i dagstimerne samt de meget sene aften og nattetimer, hvor der skal rengøres og klargøres til de kommende gæster.

 

ANtidark belysning hos Ruth og Co
Restaurantbelysning / restaurant lighting

Derudover har EASY spottene den fordel, at de kan vippes og drejes, og dermed sættes til at belyse lige det man ønsker. En stor fordel, hvis der rykkes rundt på bordene eller indretningen.

Spots omkring væggene tippede vi en smule, så de belyser væggen og dekorationen derpå og får væggene til at reflektere lyset. Over bordene derimod skulle de kun sende lys direkte ned.

Langt de fleste af vores lamper er dæmpbare og vores spots i Pro-serien kan styres i et 3-faset system, hvor man har mulighed for at slukke noget af lyset i områder af restauranten, imens det er tændt i andre områder.

Tiltrækning til baren

Også i barområdet kan belysningen dæmpes. Her har Ruth & Co valgt vores Moon lampe, som giver et godt arbejdslys, når der er skruet godt op for lysstyrken, men idet de sene aftentimer melder sig og der for alvor skal skrues op for hyggen, skrues der ned for deres belysning.

En lækker detalje i barområdet er også, at der under bar-bordet er monteret en diskret led-strip, som giver ekstra hygge og tiltrækning til baren. Det er både dekorativt og hyggeligt.

Ruth & Co fik indrettet deres restaurant med lysdesign, der både tiltrækker og fastholder deres gæster og giver den perfekte stemning.

Ofte stillede spørgsmål om restaurantbelysning

Vi anbefaler både lamper, som anvendes til primærbelysning i restauranter og cafeer, Derudover anbefaler vi at indtænke særbelysning, så man fremmer hyggen og får skabt atmosfære i restauranten.

Som primær belysning anbefaler vi at bruge spots, som kan vippes og drejes, så man har et fleksibelt system. Her egner vores spot i PRO serien sig virkelig godt. Og det samme gør EASY 3f.

Når I skal beslutte lys over bordene i restauranten eller cafeen, er det vigtigt både at tænke over at det skal være hyggeligt belysning med samtidig med en høj farvegengivelse (CRI), så maden fremstår indbydende.