Bliv klogere på Kelvin
- Af Martin Mikkelsen
- Sidst opdateret 26. februar 2024
Kelvin – hvad er det? og hvad har det af betydning for dit valg?
Få svaret herunder
Til flere af vores lamper, følger lyskilden (pæren) ikke med og du skal derfor selv ud at finde den rette, hvis ikke du har købt den med fra en af vores forhandlere.
Hvad er Kelvin?
En af de første du ting skal kigge efter er når du vælger lyskilder er Kelvin, som står angivet og er forkortet som K. K (Kelvin) står efter et tal, som for eksempel kan være 2700.
Kelvin angiver farvetemperaturen, dvs. varmen fra farvens pære/farvetonen på pærens lys.
Kelvin måles altid på en skala fra 1.000 til 12.000. Som det vises på billedet herunder, giver en lavere kelvin et mere gulligt lys og en højere kelvin giver et mere blåligt lys/koldt hvidt lys.
Lidt om forfatteren:
Martin Mikkelsen
Del indlæg:
Relaterede indlæg:
"Kelvin angiver farvetemperaturen, dvs. varmen fra farvens pære"
Hvad er forskellen på varmt og koldt lys?
Når vi taler om varme farver, er vi omkring 2.000 – 3.000K. De kaldes varme farver, fordi de giver et rødligt/gulligt lys fra sig, som udsender en behagelig glød og varme fra sig.
Tager vi den anden del af skalaen, bliver lyset mere blåligt og dermed også mere køligt. Allerede ved 3.300K til 5.300K betegner vi farvetonen som kølig. Og farvetemperaturer over 5.300K defineres som dagslys, da lyset den angiver, minder meget om det naturlige dagslys.
Hvorfor er farvetemperaturen vigtig?
Når du skal vælge belysning til dit rum, er det først og fremmest vigtigt at tage stilling til hvilket rum det er og hvad rummet skal kunne.
Et det en stue, café, restaurant, lounge eller lignende, skal den rolige, hyggelige og afslappende atmosfære fremhæves. Derfor anbefaler vi at bruge varme farvetemperaturer til disse rum.
Et godt udgangspunkt er 2700K for de fleste lamper til hjemmet. Vælger du en pære med mindre end 2700 kelvin, vil pæren give et varmere og mere gulligt lys. Vi ser en tendens til at flere og flere også bruger 3000K til de private hjem.
Er det en arbejdslampe, kan du med fordel gå op i kelvin. Er det kontorer kan lamper med 3000K give et godt godt arbejdslys. Studier viser, at køligere temperaturer har en energigivende virkning og dermed egner sig godt til både uddannelsessteder, kontorer og lagre.
Udover Kelvin er det også vigtigt at tage højde for lumen og lux samt CRI.