Ergonomi og kontorbelysning: Hvordan lys påvirker produktivitet og trivsel
- Af Mette Bergholdt
- Sidst opdateret 4. marts 2024
Mange har et arbejde, hvor de dagligt tilbringer mange timer på et kontor og foran en skærm. Her er det vigtigt med et ergonomisk arbejdsmiljø, hvor der er behageligt og rart at være.
Ergonomi på arbejdspladsen handler ikke kun om den rette stol eller skrivebordshøjde; belysning spiller også en afgørende rolle i vores velbefindende og effektivitet, som du kan læse mere om her.
Vil du vide mere om kontorbelysning, har vi samlet gode råd og inspiration i indlægget nedenfor.
Lidt om forfatteren:
Mette Bergholdt
Del indlæg:
Relaterede indlæg:
Den ultimative guide til arbejdsbelysning i forskellige miljøer
Betydningen af god kontorbelysning
Lyset på arbejdspladsen har direkte indflydelse på vores evne til at udføre opgaver effektivt og med minimal belastning. For stærkt lys kan forårsage blænding og ubehag, mens for svagt lys kan tvinge øjnene til at arbejde hårdere for at fokusere.
Begge scenarier kan resultere i hovedpine, træthed og en generel følelse af utilpashed, hvilket ikke kun påvirker den enkeltes arbejdspræstation, men også trivslen på arbejdspladsen. Dette kan i sidste ende øge antallet af sygedage.
Desuden spiller lys også en rolle i reguleringen af vores døgnrytme. Det rette lys på de rette tidspunkter kan hjælpe med at opretholde en sund døgnrytme, hvilket er vigtigt for vores søvnkvalitet og generelle velvære.
Investering i kvalitetsbelysning kan derfor både ses som en investering i medarbejdernes sundhed og virksomhedens bundlinje.
Naturligt lys vs. Kunstigt lys på arbejdspladsen
Dagslys anses for at være den mest ideelle form for belysning på arbejdspladsen. Det hjælper både med at regulere vores døgnrytme, forbedre vores generelle velvære og opretholde en høj koncentrationsevne. For at udnytte dagslyset bedst muligt på arbejdspladsen, er det en god ide at placere skriveborde parallelt med vinduerne for at maksimere eksponeringen for naturligt lys uden at skabe direkte blænding på skærmen.
Desværre kan dagslys sjældent stå alene, da der er flere faktorer, som f.eks. bygningsdesign, geografisk placering og årstid, der ofte begrænser mængden af naturligt lys.
I situationer, hvor naturligt lys er begrænset, bliver kunstigt lys afgørende for at opretholde et produktivt og behageligt arbejdsmiljø.
Ergonomisk belysningsdesign
Et ergonomisk belysningsdesign tager højde for flere faktorer, herunder lysintensitet, farvetemperatur og placering af lyskilder.
Lysintensitet og farvetemperatur
Som nævnt tidligere, er dagslys den bedste form for lys i forhold til koncentrationsevne. Det er derfor en stor fordel, hvis man kan skabe et lysmiljø, der efterligner det naturlige lys.
For at opnå dette, er det vigtigt at tænke over lyskildernes farvetemperatur, som måles i Kelvin.
En lav Kelvin giver et varmere lys, mens en højere giver et mere hvidt / blåligt lys. Til arbejdspladser anbefales det at bruge lyskilder på mellem 3000-4000 Kelvin.
Udover Kelvin er lysstyrken, som er angivet i lumen en anden væsentlig ting at tage højde for. Jo højere værdi, jo mere kraftigt er lyset. Her skal man finde et godt niveau, hvor lyset hverken bliver for svagt eller alt for kraftigt.
Placering af lyskilder
For at undgå blænding og skygger, som kan føre til øjenbelastning, bør lyskilderne placeres strategisk i arbejdsområdet og gerne komme fra siden og ikke direkte oppe fra.
Justerbare skrivebordslamper kan også være en god løsning, da de giver den enkelte medarbejder mulighed for at tilpasse belysningen efter personlige præferencer og opgaver.
For at opnå en jævn fordeling af lyset, kan man f.eks. gøre brug af skinnesystemer med spots som det primære lys. Her skal spottene være rettet mod vægge og andre overflader, der reflekterer lyset. Man kan også vælge plafond lamper, der i sig selv giver et mere diffust lys.