Optimer belysning med smart kontorbelysning

I takt med at teknologien udvikler sig bliver det endnu nemmere at tilpasse belysningen på vores arbejdspladser til vores behov. En central del af denne udvikling er smart kontorbelysning, som ikke blot forbedrer arbejdsmiljøet, men også kan give energibesparende fordele, hvis de bruges rigtigt.

I dette blogindlæg har vi samlet nogle af de teknologiske løsninger, der gør smart belysning til en game-changer på moderne arbejdspladser, herunder lyssensorer, automatisk dæmpning og personlig lysstyring.

CRI_fremhævet billede
Lidt om forfatteren:
Picture of Mette Bergholdt
Mette Bergholdt
Mette er Key Account Manager for Projects hos Antidark. Hun er skarp i belysningsprojekter og har en solid forståelse for at skabe optimale lysløsninger til alle slags rum - hos erhverv såvel som private.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Bevægelsessensorer: Belysning, når det er nødvendigt

En af de mest kendte teknologier inden for smart belysning er bevægelsessensorer. Sensorer registrerer aktivitet i et rum og tænder eller slukker lyset automatisk herefter. Dette betyder, at når et mødelokale, gangareal eller lignende ikke er i brug, slukker lyset selv efter et kort stykke tid. På en arbejdsplads, hvor der tit er travlhed og fokus er et andet sted, kan det nemt ske at man glemmer at slukke lyset efter sig. Denne problematik undgås med bevægelsessensorer og er derfor en ideel løsning for virksomheder, der ønsker at optimere deres energiforbrug. Der findes også andre teknologier, som f.eks. timere, der kan bruges til automatisk at slukke lyset. Timere er blandt andet et godt valg i rum, hvor lysbehovet er forudsigeligt og regelmæssigt. Det kan være i en udstilling, som sikkerhedsbelysning eller kontorbelysning efter arbejdstid.

Gloria Pendant Ø40, Ø60, Ø80 over table

Automatisk dæmpning: Den perfekte lysstyrke til enhver tid

Automatisk dæmpning er en anden teknologi inden for smart kontorbelysning. Denne teknologi justerer lysstyrken baseret på mængden af naturligt lys i rummet samt de specifikke behov på arbejdspladsen.

På en solrig dag vil systemet automatisk dæmpe det kunstige lys for at udnytte det naturlige dagslys, mens det på en overskyet dag vil øge lysstyrken for at sikre, at arbejdspladsen er tilstrækkeligt oplyst. Denne tilpasning sker glidende og ubemærket, hvilket sikrer et konstant behageligt lysniveau gennem hele dagen og sparer på unødigt lysforbrug.

Der findes flere forskellige teknologier, der gør det muligt at dæmpe lyset. I kan også vælge et system, hvor i manuelt selv kan justere lysstyrken efter behov. 

Dim to Warm – Fra koldt til varmt lys

Dim to Warm er en anden teknologi, der kan bruges til at tilpasse belysningen i kontormiljøer. Når lyset dæmpes, skifter det fra en skarpere, koldere farvetemperatur til en blødere og mere varm farvetemperatur, der på en måde efterligner overgangen fra dag til aften i det naturlige dagslys.

Denne funktion er smart i rum, der anvendes til forskellige formål i løbet af dagen, fra koncentreret arbejde til mere afslappende formål.

Kelvin_fremhævet billede
ANTIDARK Table T1 private office

Personlig lysstyring

Personlig lysstyring tager konceptet om smart belysning et skridt videre ved at give den enkelte medarbejder kontrol over deres eget lysmiljø.

Tilgangen anerkender, at lysbehovet kan variere en del fra person til person og også er afhængigt af medarbejdernes konkrete opgaver. Personlig lysstyring fungerer ret simpelt ved, at medarbejdere kan justere lysstyrken og i nogle tilfælde også farvetemperaturen på lyset ved deres arbejdsplads, f.eks. via en app.

Fordelen er, at hver medarbejder kan skabe et arbejdsmiljø, som passer bedst til deres præferencer og behov, som kan øge både komfort og produktivitet. Teknologien kan være en god løsning i store åbne kontormiljøer, hvor der sidder teams med forskelligartede opgaver.

Fordele ved smart kontorbelysning

Udover de åbenlyse fordele såsom energibesparelser og forbedret arbejdsmiljø, bidrager smart kontorbelysning også til øget medarbejdertilfredshed. Et arbejdsmiljø, hvor lysstyrken og farvetemperaturen altid er optimeret til opgaven, kan reducere øjenbelastning og forbedre koncentrationen. Derfor kan det være utroligt værdifuldt både for den enkelte medarbejder og for virksomheden, at investere i smarte belysningsteknologier i kontormiljøer.

Vil du vide endnu mere om kontorbelysning, og hvordan det påvirker effektiviteten? Så kan du læse mere i blogindlægget nedenfor.