Hvad er Lumen og LUX?
- Af Martin Mikkelsen
- Sidst opdateret 6. august 2024
Du er nok stødt på begrebet ‘lumen’ før i forbindelse med køb af en lyskilde. Måske har du også hørt om Lux? Men hvad dækker de to begreber egentlig over, og hvordan har det betydning for dit valg af lyskilde? Det kan du læse meget mere om her.
Når man køber en lampe, er det ikke altid at lyskilden følger med. Derfor skal man selv på jagt efter en pære, men det kan være svært at finde den helt rette, hvis man ikke ved hvad man skal være opmærksom på.
Her er lumen en væsentlig ting at kigge efter.
Udover lumen, er Lux også et begreb der bruges til at måle lysets egenskaber. Til almindeligt brug er det ikke tit man kigger efter det, men i professionelle sammenhæng har det stor betydning.
Lidt om forfatteren:
Martin Mikkelsen
Del indlæg:
Relaterede indlæg:
Hvad er lumen?
Lumen, som ofte er forkortet lm, og er et begreb der dækker over den totale styrke / mængde af lys, der udsendes af en lyskilde. Lumen bliver ofte blot betegnet som lysstyrke, og det er derfor en ret essentiel faktor når man skal indrette med lys. Det er en vigtig faktor at tage i betragtning, når man vælger belysning til et rum, da det afgør, hvor meget lys, der er tilgængeligt for at oplyse et område.
Lumen er ofte angivet på pakker med lyskilder, så man kan sammenligne, hvor meget lys forskellige lyskilder producerer. For eksempel en standard 60 Watt glødepære producerer omkring 800 lumen, mens en LED-pære, der bruger den samme mængde strøm, kan producere op til 1.500 lumen.
I grove træk siger man at 1 lumen svarer til et tændt fyrfadslys.
Hvor mange lumen man skal gøre brug af i et rum, er meget forskelligt. Det kommer helt an på hvad lysets funktion skal være.
Er lysets tiltænkt arbejdslys, eksempelvis over køkkenbordet eller i et kontor, er en lumen værdi på mellem 800-1000 optimal. Skal lyset derimod bruges ved en lounge, sofagruppe eller lignende kan du gå efter lys på 400-500lm, for at skabe en hyggelig atmosfære. Som sengelampe på et hotelværelse eller soveværelse kan man gå helt ned til 200-250lm.
Mange lamper er i dag dæmpbare (dimmable), og det giver dig mulighed for løbende at tilpasse lysstyrken, så den passer til dit behov og stemningen.
Lysstyrken blev målt i WATT… engang
Lumen har været brugt af lyseksperter i mange år, men som almindelig forbruger brugte man engang WATT, som et begreb til at vurdere lysstyrken og kvaliteten af pæren.
Tidligere var der en nogenlunde sammenhæng mellem forbruget i WATT og det lumen output lyskilden havde.
I dag er det dog langt fra præcist nok, da forskellen mellem de to er blevet for stor.
Derfor bør man altid holde øje med Lumen værdien, hvis man vil vurdere lysstyrken på pæren.
Hvad er Lux så?
Efter lumen går vi direkte over til lux. De to begreber kan godt minde om hinanden, og derfor vil nogle også komme til at forveksle dem.
Men de dækker ikke over det samme.
Hvor lumen måler mængden af lys hele vejen rundt om lyskilden, måler lux mængden af lys, der rammer en given overflade. Lux fortæller altså hvor stor en koncentration af lys, der rammer et bestemt område.
1 lux svarer helt nøjagtigt til 1 lumen pr. kvadratmeter.
Når du vil konvertere fra lumen til lux, skal du tage højde for det areal, lyset fordeles over. To forskellige lyskilder kan sagtens have forskellige lux værdier, men samme mængde lys.
Hvornår bruges begreberne?
Lux bruges ofte i professionelle sammenhænge, da det måler, hvor meget lys der rammer en bestemt overflade. Dette er vigtigt i arbejdsområder, kontorer og andre steder, hvor korrekt belysning er afgørende for funktionalitet og komfort. Lumen er derimod et mere almindeligt begreb, som mange kender og bruger, når de vælger lyskilder.
Begge begreber anvendes, når man laver lysplaner og skal finde ud af, hvor mange spots pr m2 der er nødvendige. Først beregner man det nødvendige antal lumen for området og omregner det derefter til lux ved at tage højde for arealet. For eksempel, hvis man har brug for 300 lux i et rum på 10 kvadratmeter, skal lamperne tilsammen give 3000 lumen. Ved at forstå denne sammenhæng kan man bedre planlægge belysningen og sikre, at der er tilstrækkelig lysstyrke i hvert rum.
Det er vigtigt at bemærke, at lumen ikke tager hensyn til farvegengivelse eller farvetemperatur. En lyskilde kan producere mange lumen, men hvis farverne ikke gengives korrekt eller hvis lyset er for koldt eller varmt, kan det stadig ikke give en god belysning. Derfor er det vigtigt at kigge på andre faktorer som color redering index (CRI) og color temperature (Kelvin), for at få et fuldt billede af kvaliteten af belysningen.
Sådan vurderer du energieffektiviteten
En anden vigtig faktor at overveje er lumens per watt (lm/W), som angiver lysudbyttet for en lyskilde. Dette er en måde at sammenligne energieffektiviteten mellem lyskilder, da det viser, hvor meget lys, der produceres pr. watt strøm. Jo højere lm/W, desto mere energieffektiv er lyskilden.
Og hvornår er den information så vigtig?
Jo, lux spiller en ret afgørende rolle, når man skal lave belysning til eksempelvis kontorer, lagre og andre arbejdspladser.
Her er korrekt belysning nemlig et lovkrav.
Vores belysningsrådgivere bruger eksempelvis altid lux, når de skal lave lysberegninger, fordi det er vigtigt at de lyskilder og armaturer der vælges, skaber nok lys til at opfylde de forskellige krav.
Har du en arbejdsplads der skal indrettes med lys, vil det helt sikkert være et begreb du kommer til at støde på og som der skal tages højde for.
Har du brug for hjælp til at indrette din arbejdsplads med lys, er du altid velkommen til at kontakte vores belysningsrådgivere, som kan lave præcise lysplaner og guide igennem processen.
Ofte stillede spørgsmål om Lumen & LUX
Lumen, også forkortet lm, er et begreb, der dækker over lysets styrke / mængde. En ret essentiel faktor når man skal indrette med lys.
Lux er en måleenhed for lysstyrke, der angiver hvor meget lys der falder på en bestemt overflade. Én lux svarer til én lumen per kvadratmeter.
I grove træk siger man at 1 lumen svarer til et tændt fyrfadslys.
Hvor mange lumen man skal vælge i et rum, er meget forskelligt. Det kommer helt an på hvad lysets funktion skal være.
Er lysets tiltænkt arbejdslys, eksempelvis over køkkenbordet eller i et kontor, er en lumen værdi på mellem 800-1000 optimal. Skal lyset derimod bruges ved en lounge, sofagruppe eller lignende kan du gå efter lys på 400-500lm, for at skabe en hyggelig atmosfære.
Som sengelampe på et hotelværelse eller soveværelse kan man gå helt ned til 200-250lm.
Hvor lumen måler mængden af lys hele vejen rundt om lyskilden, måler lux mængden af lys, der rammer en given overflade. Lux fortæller altså hvor stor en koncentration af lys, der rammer et bestemt område.
1 lux svarer helt nøjagtigt til 1 lumen pr. kvadratmeter.
Watt på en pære angiver, hvor meget strøm pæren bruger, ikke hvor meget lys den udsender. For at forstå lysstyrken, skal du derfor se på lumen, som måler den faktiske lysmængde. Lux måler, hvor meget af dette lys der rammer en bestemt overflade.