Fordele ved energibesparende belysning i butikker

Energibesparelse bliver stadig et mere og mere centralt emne for både forbrugere og virksomheder. Derfor spiller belysning en vigtig rolle – især i detailhandlen, hvor lyset brænder mange timer dagligt. Ved at skifte til energibesparende løsninger som LED kan butikker ikke kun reducerer deres elregning, men også de løbende omkostninger ved udskiftning af pærer.

I dette blogindlæg vil vi fortælle mere om, hvorfor du bør overveje at skifte til energibesparende belysning i din butik – hvis du ikke allerede har gjort det.

Ønsker du at få endnu mere generel viden om energibesparende belysning, så kan du læse meget mere på siden nedenfor:

ANTIDARK_S19_black flower shop
Lidt om forfatteren:
Picture of Mette Bergholdt
Mette Bergholdt
Mette er Key Account Manager for Projects hos Antidark. Hun er skarp i belysningsprojekter og har en solid forståelse for at skabe optimale lysløsninger til alle slags rum - hos erhverv såvel som private.
Del indlæg:
Relaterede indlæg:

Værdien af god butiksbelysning

Butiksbelysning spiller en afgørende rolle i detailhandlen, langt ud over det rent funktionelle. Den rigtige belysning kan skabe en indbydende atmosfære, fremhæve produkter og endda påvirke kundernes købsbeslutninger. En veloplyst butik kan gøre produkterne mere tiltalende, forbedre kundens oplevelse og hjælpe med at fremhæve brandet. Belysning er med til at sætte scenen – den kan gøre en butik varm og indbydende, eller moderne og eksklusiv, alt efter behov.

Kvaliteten af butiksbelysningen er derfor vigtig. Både for at fremhæve produkterne bedst, men også fordi lyset skal stå tændt i mange timer hver dag. Det stiller store krav til både holdbarhed og energieffektivitet.

Det er derfor essentielt for butikker at overveje energibesparende belysningsløsninger. Ved at vælge højkvalitets LED-belysning, kan butikker sikre en pålidelig og omkostningseffektiv belysning. Desuden kan investeringen i energibesparende belysning også føre til indirekte økonomiske fordele, da en veloplyst butik med kvalitetsbelysning er mere tiltrækkende for kunder, hvilket potentielt kan øge salget og kundetilfredsheden.

S16 spot sort

Reduktion af driftsomkostninger

Energibesparende belysning er en effektiv måde for butikker at reducere deres driftsomkostninger. LED-pærer og lamper med integreret LED bruger væsentligt mindre energi end traditionelle lyskilder. Generelt bruger LED-pærer omkring 4-5 gange mindre strøm end traditionelle glødepærer og halogenpærer på at producere samme mængde lys*

Et skift til LED belysning vil derfor resultere i betydeligt lavere elregninger, hvilket er særligt vigtigt for butikker, hvor belysning ofte er tændt mange timer hver dag.

Længere levetid og færre lyskilder

Udover en besparelse på energiforbruget har energibesparende belysning som LED også en anden væsentlig fordel. LED lyskilder kan have en levetid op til 25.000 til 50.000 timer, hvorimod gløde- og halogenpærer kun har en levetid på 1.000 til 2.000 timer. Denne forlængede levetid betyder, at udskiftning af pærer bliver en sjælden begivenhed snarere end en regelmæssig vedligeholdelsesopgave. Dette sparer ikke kun tid og penge i forhold til køb og udskiftning af lyskilder, men reducerer også den tid, der bruges på vedligeholdelse.

Med den rette vejledning kan butikker, der anvender energibesparende belysning som LED også effektivisere deres brug af lyskilder. Det handler om at indstille spottene præcist, så de lyser op på centrale områder, der tiltrækker kunderne. En strategisk placering af spots kan fremhæve produkter og skabe indbydende zoner, hvilket gør det muligt at reducere det samlede antal lyskilder uden at gå på kompromis med belysningskvaliteten.

Vores team af erfarne belysningsrådgivere kan guide dig i, hvordan du optimerer placeringen og indstillingen af dine spots for at opnå maksimal effekt med færre lyskilder.

Mediskin Pro belysning til klinik
S16 spot, sort med guldfrontring

Bedre tilpasning af belysning

LED-belysning giver nye muligheder for at tilpasse lyset og skabe en skræddersyet og indbydende atmosfære i butikker. Med et bredt udvalg af farvetemperaturer og lysstyrker giver LED-lyskilder butiksejere mulighed for, at finde det helt rette lys til at fremhæve deres produkter og skabe den ønskede stemning.

En af de store fordele ved LED-belysning er desuden muligheden for at justere lysstyrken og farvetemperaturen. Dette betyder, at butikker kan ændre lysets karakter gennem dagen eller til forskellige sæsoner, hvilket kan have en stor indflydelse på, hvordan produkterne præsenteres og opfattes. For eksempel kan en varmere belysning om aftenen skabe en hyggelig atmosfære, mens et klarere, køligere lys om dagen kan fremhæve produktets detaljer og farver.

Derudover giver LED-teknologien mulighed for at rette og fokusere lyset præcist, hvilket er ideelt for at fremhæve specifikke områder eller produkter i butikken. Dette kan være særligt nyttigt i vinduesudstillinger eller specielle displayområder, hvor man ønsker at fange kundens opmærksomhed. LED-belysning giver også en mere ensartet lysfordeling i hele butikken, hvilket hjælper med at undgå mørke hjørner eller blændende lyspunkter.

En langsigtet investering

Investeringen i en ny energibesparende belysningsløsning kan måske umiddelbart virke omfattende og dyr, men det er en investering, der hurtigt tjener sig selv ind. Dette skyldes de betydelige energibesparelser og den lange levetid, som LED lyskilder tilbyder*

Ønsker I at investere i energibesparende belysning i jeres butik, er der flere måder at gøre det på. Hvis de gamle armaturer egner sig til LED, er det muligt blot at udskifte lyskilden og genbruge armaturet. Det er dog vigtigt at de nye lyskilder opfylder butikkens belysningsbehov, så der skabes en behagelig og tiltrækkende atmosfære.

Egner de gamle armaturer sig ikke til LED er det nødvendigt med nye. For at opnå det bedste resultat anbefaler vi rådgivning af en professionel lysekspert.

Både for at sikre, at det er de rette lamper der anvendes og at placeringen matcher butikkens behov. Mange lamper og spots kommer med integreret LED, hvilket betyder, at lyskilden er indbygget i selve lampen og udgør en fast del af designet.

Ved lamper med integreret LED er levetiden rigtig høj op mod 50.000 timer. Hvis lampen er tændt 8 timer om dagen betyder det, at levetiden er omkring 17 år. Selv efter endt levetid, kan selve armaturet genbruges ved at udskifte driver, chip og adapter. Det er derved en langtidsholdbar investering at udskifte gamle armaturer til energibesparende løsninger.

  1. Energistyrelsen, sidst opdateret 7. maj 2024, Spar energi på belysning (Besøgt d. 17. maj 2024)
  2. Energistyrelsen, LED giver besparelser på elregningen | Energistyrelsen (sparenergi.dk) (Besøgt d. 17. maj 2024)
  3. Dansk El-forbund, 8. august 2023, Nu skal millioner af lysstofrør skiftes til LED (def.dk) (Besøgt d. 17. maj 2024)