Hotelbelysning

At tage på hotel er ofte lig med selvforkælelse, afslapning og velvære. Det er vigtigt at gæsterne får et positivt første indtryk, og at de føler sig godt tilpas under hele deres ophold.

Lyset har stor betydning for, hvordan dine gæster oplever hotellet og om der bliver skabt den rigtige følelse.

Selvom hoteller er forskellige, er der alligevel en række fælles tips og gode råd til, hvordan man kan få skabt den helt perfekte hotelbelysning. Lyder det som noget for dig, så tag at læs med her. I dette blogindlæg har vi nemlig samlet vores bedste råd, så I kan få skabt den rigtige stemning på jeres hotel.

Sådan får du optimal hotel belysning

At indrette med belysning på et hotel, er ikke bare sådan lige til. Hotelbelysning skal kunne opfylde mange forskellige formål, da et hotel rummer flere forskelligartede områder. Her kan blandt andet nævnes hotelværelset, foyer, lobby, reception, restauranter, bar, gangarealer – ja, nogle har også wellness afdeling, træningslokaler mm.

Det er derfor vigtigt at tage højde for funktionerne i de mange forskellige områder, og fokusere på at få skabt den rette stemning og finde den rigtige løsning i hver indretning.

 

1. Lobbyen og receptionen – det første indtryk

Det første dine gæster møder, når de træder ind på hotellet er lobbyen, foyeren og receptionen, som ofte er et og samme rum. Det er et vigtigt område, som i høj grad påvirker det første indtryk af hotellet. 

I lobbyen på hotellet skal der være en rolig og hyggelig atmosfære, men der skal samtidig være lys nok til, at gæster der ønsker at læse eller arbejde har mulighed for det.

Det kræver omhyggelighed og opmærksomhed, når der skal vælges belysning til lobbyen, da det har en afgørende betydning for, hvordan den tager sig ud. Det er en god ide at have lysdæmpning og iscenesættelse med i dine overvejelser, da det giver mulighed for at ændre lobbyens udtryk alt efter årstid eller tidspunkt på dagen.

Den rolige og komfortable atmosfære skabes bedst ved at bruge en masse indirekte lys, som gør at en stor del af rummet bliver lyst op af refleksioner og som ikke blænder.

Det indirekte lys kan bruges som grund belysning i lokalet.

For at skabe opmærksomhed kan der laves en kombination med mere direkte lys, som bruges til at skabe fokus på dekorative elementer som interiør, kunst, billeder mm. I receptionen skal der ofte bruges mere lys end i resten af lobbyen, for at skabe en imødekommende og lys atmosfære, der naturligt leder gæsterne hen til området og sikrer et godt arbejdslys for de ansatte.

Hotelbelysning / hotel lighting

 

2. Lyset på et hotelværelse

Hotelværelset er hele fundamentet for hotellets oprindelse. Det er både her gæster slapper af, sover, arbejder og gør sig klar. Værelset rummer mange funktioner, og derfor skal belysningen være tilpasset værelsets indretning, så gæsterne kan føle sig hjemme og godt tilpas.

Det primære lys

På værelset skal der være flere forskellige lamper, som kan tændes og slukkes individuelt af hinanden. Først og fremmest skal der være et godt primært lys, så man nemt kan orientere sig og finde ting på værelset. Lamperne der anvendes til primært lys skal give et behageligt, diffust lys og det kan være en fordel for gæsten, hvis det også er dæmpbart, så det kan justeres efter behov.

Sengelamper

Ved sengen er det vigtigt med gode sengelamper, som kan bruges når det primære lys er slukket, og som samtidigt giver et optimalt lys til læsning. Det kan være en væglampe eller bordlampe. Det vil være en fordel at vælge lamper, der både kan give et direkte og indirekte lys, så gæsten selv kan bestemme, hvilken belysning der ønskes.

Badeværelsesbelysning

På badeværelset er det også væsentligt at tænke over lyset, så det både er hyggeligt, stilfuldt og funktionelt. Der er særlige regler for badeværelsesbelysning som skal følges og derfor anbefaler vi at få professionel hjælp, hvis du skal i gang med badeværelsesbelysning på hoteller.

 

 

3. Hyggelig atmosfære på hotellets restaurant og bar

Langt de fleste hoteller har en restaurant eller bar, hvor gæsterne kan nyde et lækkert måltid eller få en forfriskende drink. Ligesom på resten af hotellet er belysningen afgørende for, at skabe den rette stemning, som i dette tilfælde skal være afslappende og hyggelig.

Igen skal der lægges vægt på, at lokalet kan have flere funktioner. Der skal først og fremmest være et godt arbejdslys til personalet, når restauranten på hotellet er lukket, så alle små detaljer kan ses.

Når restauranten åbner, skal belysningen kunne dæmpes, så der skabes en rolig atmosfære. Ofte vil man placere en pendel over bordet, og her er det væsentligt at belysningen ikke blænder gæsten.

ANTIDARK at Izumi - PRO lighting

4. Skab stemning med udendørs belysning

Når man taler hotelbelysning, kommer man ikke udenom også at overveje den udendørs belysning. Belysningen udenfor giver en indbydende og hyggelig stemning allerede inden gæsterne er trådt ind. Det bidrager også til at skabe opmærksomhed for potentielle gæster, der ikke har booket et værelse på forhånd.

Til at oplyse facaden på et hotel, kan der gøres brug af udendørs væglamper, som smukt vil sprede lyset på bygningen. Skal du finde udendørslamper til hoteller, anbefaler vi altid at vælge nogle af høj kvalitet, for at sikre de holder til vind og vejr.

Er der smukke træer, buske, blomster, en statue eller andre dekorative elementer ved indgangen, kan disse også lyses op med spots. Det vil skabe en beundringsværdig effekt.

5. Opnå energibesparelse med led belysning

Når du skal i gang med at indrette et hotel med belysning, vil vi anbefale vælge lysarmaturer og pærer med LED. Der er mange fordele ved LED belysning, og udover du kan spare en masse penge på elregningen er det også det bedste miljømæssigt bedste valg.

Har du et eksisterende hotel med en ældre lysinstallationer, kan det også hurtigt svare sig at skifte over til LED belysning i steder. Det kan du læse meget mere om på blogindlægget nedenfor.

Få hjælp fra vores belysningsrådsgivere til din hotelbelysning

Vi håber at ovenstående guide kunne give dig nogle råd til, hvordan du opnår optimal hotelbelysning, så der skabes velvære for både gæster og ansatte.

At sikre den helt rigtige hotelbelysning kan dog være omfattende, og derfor kan det være en stor fordel at få professionel belysningsrådgivning, da det også afhænger af det enkelte hotel og den nuværende indretning. Har du brug for hjælp til hotelbelysning, er du derfor velkommen til at kontakte vores erfarne lyseksperter, som har stor ekspertise inden for området, og kan hjælpe med at få projekterne realiseret.